Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χιόνια Σκανδιναβία 2024: Στους -43 ο υδράργυρος
ΚΟΣΜΟΣ

Χιόνια Σκανδιναβία 2024: Στους -43 ο υδράργυρος

Χιόνια Σκανδιναβία 2024: Πρωτοφανές ψύχος σε Σουηδία και Φινλανδία

Τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα κατέγραψαν η Σουηδία και Φινλανδία με τα θερμόμετρα να δείχνουν -40 βαθμούς Κελσίου καθώς ένα κύμα πολικού ψύχους σαρώνει τις σκανδιναβικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Kvikkjokk της Λαπωνίας ο υδράργυρος βούτηξε στους -43,6, όπως ανέφερε την Τετάρτη το μετεωρολογικό ινστιτούτο SMHI στην πλατφόρμα Χ. «Είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία που είχαμε ως τώρα τον φετινό χειμώνα και το ψύχος θα συνεχιστεί στα βόρεια», δήλωσε ο μετεωρολόγος Νιλς Χόλμκβιστ του σουηδικού κρατικού δικτύου SVT.

Χάος στις μετακινήσεις από το ψύχος και το χιόνι στη Σκανδιναβία

Το κύμα ψύχους και το χιόνι προκάλεσαν χάος στις μετακινήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβανομένης της Νορβηγίας, όπου έκλεισε ένας αυτοκινητόδρομος στα νότια και τα πορθμεία ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους. Ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Σουηδίας ανέφερε ότι το ψύχος προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία των συρμών στον αρκτικό βορρά της χώρας. Μολονότι το θερμόμετρο έδειξε -41,6 στο μικρό χωριό Νικαλουόκτα των αυτοχθόνων Σάμι της βόρειας Σουηδίας, δεν έσπασε το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας των -52,6 της χώρας που κατέγραψε τον Φεβρουάριο του 1966 μετεωρολογικό σταθμός στο Vuoggatjålme.

Στη γειτονική Φινλανδία η χαμηλότερη θερμοκρασία αυτού του χειμώνα καταγράφηκε νωρίς την Τρίτη στην πόλη Ιλιβιέσκα στα βορειοιδυτικά, με τον υδράργυρο να δείχνει -37,8C και τους μετεωρολόγους να προβλέπουν πτώση κάτω των -40C εντός της εβδομάδας. Στο Ελσίνκι οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ -15C και -20C. Στην πόλη Αρένταλ της νότιας Νορβηγίας τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα καθώς οι Αρχές δεν μπόρεσαν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια από το χιόνι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις