Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αδέρφια ενωμένα, σπίτια ευτυχισμένα
PLUS

Αδέρφια ενωμένα, σπίτια ευτυχισμένα

Μια ξεχωριστή συμμαχία

Όσοι έχουμε την τύχη να έχουμε αδέρφια δίπλα μας καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη φράση του Αντισθένη «αδέρφια μονιασμένα και αγαπημένα είναι πιο δυνατά και από τα τείχη μιας πόλης». Πιθανότατα η αδερφική σχέση αποτελεί την ισχυρότερη και πιο σταθερή σχέση που έχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, χρειάζεται πολλή δουλειά.

Τα οφέλη μιας τέτοιας σχέσης είναι πολλαπλά, όπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα του Ινστιτούτου Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Duke. «Ο διαχωρισμός των φύλων στα αδέρφια κατά την παιδική ηλικία δίνει μοναδικές δυνατότητες εξέλιξης της προσωπικότητας τόσο στα αγόρια όσα και στα κορίτσια που συναναστρέφονται τακτικά το αντίθετο φύλο».

women's black shirt

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια τείνουν να είναι πιο συμπαθητικά

Η επαφή με άτομα του άλλου φύλου και η κατανόησή τους από μικρή ηλικία αποτελεί για τους επιστήμονες της εν λόγω μελέτης μια πολύ ωφέλιμη συγκυρία για το ίδιο το άτομο. Παράλληλα, μια σειρά από παλιότερες μελέτες επιβεβαιώνουν πως όσοι έχουν αδέρφια, εμφανίζουν περισσότερες δυνατότητες για εξέλιξη της προσωπικότητάς τους σε σχέση με τα μοναχοπαίδια. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με αδέρφια τείνουν να είναι πιο συμπαθητικά άτομα και μαθαίνουν να είναι αλτρουιστές, ιδίως κατά την περίοδο της εφηβείας, υποστηρίζει μελέτη του Brigham Young University από το 2014.

Μία παρόμοια έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα κορίτσια που έχουν μεγαλώσει με αγόρια επικοινωνούν καλύτερα με τους άντρες μετέπειτα στη ζωή τους, σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν αδελφές ή τα μοναχοπαίδια. Έχει επίσης αναφερθεί πως όταν ο αδερφός σου είναι ο καλύτερός σου φίλος, τα επίπεδα του στρες τείνουν να είναι μειωμένα. Συγκεκριμένα, έρευνα του 2011, όπως δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Psychology, επισημαίνει πως οι ορμόνες του άγχους, όπως είναι η κορτιζόλη, εντοπίζεται χαμηλά στα κορίτσια που έχουν αγόρια ως αδέρφια. Η θετική επίδραση δεν είναι μόνο ψυχολογική, αλλά και σωματική, καθώς αν ο αδερφός ή η αδερφή σου ακολουθούν σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής, έχεις 50% πιο αυξημένες πιθανότητες να κάνεις το ίδιο.

woman in black tank top lying on bed

Κάνε αδέρφια να δεις καλό

Τα αδέρφια αποτελούν τους πρώτους μας φίλους, τα πρώτα άτομα με τα οποία οικοδομούμε σχέσεις, μοιραζόμαστε στιγμές, λέμε το μυστικό που θέλουμε να κρύψουμε από τη μαμά και τον μπαμπά, ζητάμε μια δεύτερη γνώμη πριν κάνουμε κάτι και περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Τα αδέρφια όμως αποτελούν και τα πρώτα άτομα με τα οποία θα τσακωθούμε, θα νευριάσουμε, θα θυμώσουμε. Λίγα λεπτά μετά όμως με τους πιο παράδοξους τρόπους έρχεται η συμφιλίωση. Και πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά αφού τα αδέρφια μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

woman hugged another woman

10 λόγοι που η μεγάλη σας αδερφή είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σας

Είναι εκπληκτικό αν σκεφτείτε ότι μια μεγάλη αδερφή μπορεί είναι η καλύτερή σας φίλη, η μεγαλύτερη σε ηλικία παρέα σας, ο καλύτερος κριτής ή η καλύτερη υπερασπίστριά σας. H αγάπη της μεγάλης αδερφής είναι το πιο ξεχωριστό και όμορφο πράγμα από όλα τα άλλα συναισθήματα, ακόμα και αν εκείνη δεν το παραδέχεται.

photo of women covering their eyes

1. Αφοσίωση

Οι μεγάλες αδερφές ήταν μπροστά όταν κάνατε τα πρώτα σας βήματα, όταν πήγατε την πρώτη μέρα στο σχολείο, στους πρώτους σας απαίσιους χωρισμούς και σε διάφορες μεταβατικές περιόδους της ζωής σας που ξεσπούσατε ακόμα και με την καλημέρα (συνήθως πάνω τους).

2. Μοιράζεστε τόσα πράγματα

Αν και οι μεγάλες αδερφές μπορεί να γκρινιάζουν, ειδικά όταν οι μικρές αδερφές τους παίρνουν τα ρούχα και τα πράγματα, στην πραγματικότητα είναι έτοιμες να τα προσφέρουν όλα.

two women surrounded by lavender under nimbus clouds

3. Ίδιοι γονείς

Συνήθως, κανένας άλλος δεν θα καταλάβει καλύτερα τις διαφωνίες με τους γονείς σας από τη μεγαλύτερή σας αδερφή, αφού μάλλον έχει ήδη περάσει τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα. Οι μεγάλες αδερφές δίνουν χρήσιμες συμβουλές, μα κυρίως στρατηγικές για το πώς να καταφέρετε να συμβιώσετε με τους γονείς σας στο ίδιο σπίτι.

4. Οικειότητα

Κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι ντυμένοι όπως θέλουμε, διακόπτουμε ο ένας τον άλλο σε επείγουσες καταστάσεις ή ρωτάμε κάτι εξαιρετικά προσωπικό και μερικές φορές διατυπώνουμε τις πιο περίεργες ερωτήσεις χωρίς ντροπές. Δεν υπάρχουν πολλά όρια.

three women sitting on rock near body of water

5. Συμβουλές

Όταν είμαστε σε νεαρή ηλικία βαριόμαστε να ακούμε τα κηρύγματα και τις συμβουλές των μεγάλων, αλλά οι μεγάλες αδερφές είναι κάτι διαφορετικό. Τις θαυμάζουμε και τις ακούμε με προσοχή. Είναι πιο πιθανό λοιπόν να πάρουμε το καλό παράδειγμα από αυτές και δεν θα πουν ποτέ κάτι που δεν είναι μόνο για καλό.

6. Ωμή ειλικρίνεια

Ορισμένες φορές ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι θα είναι ανειλικρινείς. Οι μεγάλες αδερφές όμως δεν έχουν κανένα τέτοιο πρόβλημα και αυτό αποδεικνύεται σωτήριο. Ακόμη και αν οι μικρότερες αντιδρούν πολύ άσχημα, οι έμπειρες θα την πουν την αλήθεια.

7. Μια ανοιχτή αγκαλιά

Αν η μικρή αδερφή χρειάζεται να μιλήσει, να αποφορτιστεί ή να απελευθερωθεί από κάτι που βαραίνει, η μεγάλη αδερφή θα είναι πάντα διαθέσιμη, για να μας δεχτεί στην αγκαλιά της και να μας στηρίξει, αν χρειαστεί.

woman in white and black striped shirt smiling

8. Γνώση του χαρακτήρα

Οι μεγάλες αδερφές γνωρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα μικρότερα αδέρφια από όλους τους άλλους και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν εκείνες μας λένε ότι είμαστε ικανοί να καταφέρουμε πραγματικά κάτι.

9. Καθοδήγηση

Πάντα ξέρουν κάτι σωστό να μας πούνε ή να κάνουν για να μας ανακουφίσουν από προβλήματα και ανησυχίες, αλλά και να μας καθοδηγήσουν, όταν έχουμε χάσει το δρόμο μας.

10. Συγχωρούν και ξεχνούν

Όλα τα αδέρφια τσακώνονται κατά καιρούς. Όμως, και οι δύο πλευρές ξέρουν ότι κανένα σημαντικό ή ασήμαντο ζήτημα δεν θα σταθεί ποτέ εμπόδιο στην ιδιαίτερη αυτή σχέση τους και αυτό είναι το πολυτιμότερο συναίσθημα απ’ όλα. Μεταξύ μας, οι μεγάλες είναι αυτές που κάνουν πάντα πίσω, γι΄αυτό μικρές… να τις έχετε κορώνα στο κεφάλι σας!

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις