Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων: Δείπνο με νεκρούς και δαίμονες που κυνηγούν παιδιά
ΚΟΣΜΟΣ

Τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων: Δείπνο με νεκρούς και δαίμονες που κυνηγούν παιδιά

Τα πιο παράξενα έθιμα των Χριστουγέννων: Από τα KFC στη διαβολόμορφη νέμεση του Άγιου Βασίλη. Τα έθιμα των χριστουγέννων που εντυπωσιάζουν.

Τα Χριστούγεννα είναι μάλλον ο σημαντικότερος εορτασμός στον χριστιανικό – και όχι μόνο – κόσμο. Όπως είναι λογικό, λοιπόν, συνδεδεμένα και με το χειμερινό ηλιοστάσιο, αποτελούν το πλαίσιο για μία τεράστια γκάμα από έθιμα που σχετίζονται με τη γη, τη γονιμότητα την ανταμοιβή του καλού και την αντιμετώπιση του κακού. Κάποια εξ αυτών (χριστουγεννιάτικο δέντρο, Άγιος Βασίλης, φωτάκια) είναι γνωστά σε εμάς. Κάποια άλλα όμως είναι κάπως ιδιαίτερα και το πιθανότερο είναι να μην είχατε καν φανταστεί ότι υπάρχουν…

Στη Γουατεμάλα καίνε τα σκουπίδια τους

Γενικά, στη Γουατεμάλα υπάρχει μία κουλτούρα που βλέπει την καθαριότητα ως κάτι πολύ σημαντικό. Αντιθέτως, θεωρείται ότι ο ίδιος ο διάβολος αλλά και άλλα δαιμόνια κατοικούν στις πιο σκοτεινές και λιγότερο καθαρές γωνιές του σπιτιού μας. Έτσι, την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα μαζεύουν επί μέρες ό,τι σκουπίδι και παλιό πράγμα υπάρχει στο σπίτι. Η γειτονιά τα ρίχνει όλα μαζί σε έναν τεράστιο κάδο και από πάνω βάζουν ως καπάκι μία μεγάλη φιγούρα του διαβόλου. Τελικά τους βάζουν φωτιά και τα καίνε.

Το συγκεκριμένο έθιμο ονομάζεται La Quema del Diablo ή απλά «το κάψιμο του Διαβόλου» και η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι καίγονταν όλα τα κακά που συνέβησαν τον προηγούμενο χρόνο.

red sequined star handing decor

Στη Πορτογαλία δειπνούν με τους νεκρούς

Κατά τη διάρκεια του consoda, της παραδοσιακής γιορτής των Χριστουγέννων στην Πορτογαλία, οι οικογένειες κάποιες φορές βάζουν επιπλέον πιάτα στο εορταστικό τραπέζι για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Θεωρείται ένα έθιμο που λειτουργεί αφενός ως τρόπος να αποδειχτεί η ζωντανή μνήμη των οικογενειών. Επιπλέον, θεωρείται μία πολύ καλή πρακτική για καλή τύχη στο νοικοκυριό.

Στην Αυστρία ένας δαίμονας κυνηγάει τα παιδιά

Εμείς έχουμε τον Άγιο Βασίλη που στη χειρότερη μπορεί να μη δώσει σε ένα παιδί που ήταν άτακτο τα δώρα που επιθυμεί. Στην Αυστρία όμως το έχουν εκτροχιάσει έχοντας πλάσει στη μυθολογία τους ένα πλάσμα που είναι το «δαιμονικό» αντίστοιχο του Άγιου Βασίλη. Πρόκειται για τον Krampus ένα πλάσμα που είναι μίσος δαίμονας και μισή κατσίκα ο οποίος θεωρείται ότι περιδιαβαίνει τους δρόμους κρατώντας ένα ρόπαλο και αναζητώντας άτακτα παιδιά την ίδια ακριβώς στιγμή που ο Άγιος Βασίλης ανταμείβει με δώρα τα καλά παιδιά.

Ο μύθος του Krampus υπάρχει και σε άλλους λαούς στη νότια Γερμανία, την Ουγγαρία και τη βόρεια Ιταλία, όπου μπορείς να δεις ανθρώπους ντυμένους σαν αυτόν να περιφέρονται στους δρόμους την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Στην Ιαπωνία απλώς τρώνε KFC

Σε μία χώρα που οι χριστιανοί αποτελούν περίπου το 1,5% του πληθυσμού, τα Χριστούγεννα δεν έχουν την ίδια σημασία που έχουν σε χώρες της Ευρώπης για παράδειγμα. Ωστόσο, μίας και μιλάμε για ένα κράτος που αλληλεπιδρά με τη Δύση, θα βρεις ένα φτωχικό εθιμοτυπικό. Έτσι, μπορεί να βρεις λαμπάκια και ανταλλαγές δώρων χωρίς όμως η 25η Δεκεμβρίου να αποτελεί αργία. Πάντως πολλοί επιλέγουν ένα συγκεκριμένο γεύμα για το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου και αυτό δεν είναι άλλο από τα KFC.

Αυτό είναι το αποτύπωμα μίας φανταστικά έξυπνης καμπάνιας που έκανε η γνωστή αλυσίδα fast-food κατά τη δεκαετία του 1970 όπου ουσιαστικά κατάφερε να συνδέσει τα Χριστούγεννα με το brand της σε μία αγορά 125 εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπολογίζεται, λοιπόν, ότι πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ιάπωνες περνούν το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου με τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες.

a close up of a fruit tree

Στη Σουηδία καίνε μία τεράστια κατσίκα

Κάτι σαν το δικό μας κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου αλλά μία τεράστια κατσίκα. Πρόκειται για ένα έθιμο του μακρινού 11ου αιώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Άγιος Βασίλης καβαλούσε κατσίκα προκειμένου να φέρει τα δώρα. Έτσι, κάθε χρόνο, μία γιγαντιαία κατσίκα, φτιαγμένη από άχυρο, τοποθετείται σε κεντρική πλατεία περίπου έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα. Στο τέλος, την ημέρα των Χριστουγέννων, καίγεται δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Στη Σλοβακία πετάνε φαγητό στο ταβάνι

Λίγο πριν ετοιμαστεί το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό Lotski που αποτελείται από ψωμί, νερό και σπόρους παπαρούνας) ο μεγαλύτερος της οικογένειας παίρνει μία κουταλιά και την πετάει με δύναμη στο ταβάνι του σπιτιού. Από το πόση ώρα και πόση ποσότητα φαγητού θα σταθεί εκεί θα κριθεί, σύμφωνα με την παράδοση αυτή, το πόση καλοτυχία θα έχει το σπίτι για την επόμενη χρονιά.

Στη Γροιλανδία τρώνε ωμή φάλαινα

Κάθε περιοχή έχει και τις ιδιαιτερότητές της ως προς αυτό που καταναλώνουν οι κάτοικοί της. Όπως θα μπορούσε να πιθανολογήσει κανείς εύκολα, στη Γροιλανδία υπάρχει πολύ ψάρι. Έτσι, τα Χριστούγεννα ένα από τα παραδοσιακά πιάτα είναι το να τρως το ωμό δέρμα μία φάλαινας. Συνήθως τα κομμάτια που επιλέγονται παίρνουν και ένα μικρό μέρος από το υποδόριο λίπος της. Όσοι το έχουν γευτεί μιλούν για μία ιδιαίτερη αλλά πραγματικά νόστιμη γεύση.

Έκτος αυτού βέβαια τρώνε και το «κίβιακ» που είναι ένα πιάτο που αποτελείται από ένα θαλάσσιο πουλί της περιοχής το οποίο έχει είναι θαμμένο για μήνες μέχρι να γίνει βρώσιμο. Το συγκεκριμένο κρέας τυλίγεται με δέρμα φώκιας περίπου σαν να ήταν σούσι ή γαρδούμπα επί το ελληνικότερον.

selective focus photography of four horse carousel hanging inside the room
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις