Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πράγα επίθεση σε Πανεπιστήμιο: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 24 τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Πράγα επίθεση σε Πανεπιστήμιο: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 24 τραυματίες

Πράγα επίθεση σε Πανεπιστήμιο: Αυτοκτόνησε ο δράστης - Φοιτητές σκαρφάλωναν σε πεζούλια στην κορυφή του κτιρίου για να καλυφθούν

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση ενόπλου που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στο κέντρο της Πράγας, ανέφεραν υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο δράστης της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, Μάρτιν Βόντρασεκ, ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών να είναι μεγαλύτερος. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δράστης φαίνεται να προέβη στο έγκλημα παρακινούμενος από παρόμοια περιστατικά σε άλλες χώρες.

Πάνω από 24 τραυματίες

Πάνω από 24 άνθρωποι είναι επίσημα τραυματίες, εννέα εκ των οποίων σοβαρά, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης και την τσεχική αστυνομία, που επιβεβαίωσε την ταυτότητα του δράστη. Αυτός είναι ο Ντέβιντ Κόζακ, ο οποίος επιβεβαιώθηκε πως ήταν φοιτητής της σχολής, όπως επίσης επιβεβαιώθηκε ότι πριν διαπράξει το μακελειό είχε πυροβολήσει τον πατέρα του, ο οποίος βρέθηκε νεκρός. Το μεσημέρι, ο δράστης, κρατώντας όπλο που έφερε διόπτρα, άνοιξε πυρ από την ταράτσα του κτιρίου όπου στεγάζονται η Φιλοσοφική και η Σχολή Καλών Τεχνών, στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Αυτοκτόνησε ο δράστης

Συγκεχυμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε, ή αυτοπυροβολήθηκε μόλις έφτασε η Αστυνομία. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Πετρ Πάβελ, δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση του ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα. «Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ, ο οποίος ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι. Μετά το περιστατικό, οι Αρχές είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις 22:00 ώρα Ελλάδος σε έκτακτο συμβούλιο για θέματα ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών σημειώθηκαν συγκλονιστικές σκηνές, με κόσμο να τρέχει πανικόβλητος στους γύρω δρόμους, ενώ άλλοι έσπευσαν να βγουν από το κτίριο όπου βρισκόταν ο δράστης, έχοντας τα χέρια τους ψηλά. Αλλοι έμειναν κλεισμένοι σε αίθουσες, τις οποίες προσπάθησαν να κλείσουν με καρέκλες, ώστε να εμποδίσουν τον δράστη να μπει μέσα. Αλλοι, προκειμένου να αποφύγουν τα πυρά του δράστη, ανέβηκαν πάνω σε περβάζι για να γλιτώσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις