Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Αλαμπάμα θα εφαρμόσει νέα μέθοδο εκτελέσεων με καθαρό άζωτο
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αλαμπάμα θα εφαρμόσει νέα μέθοδο εκτελέσεων με καθαρό άζωτο

Έπειτα από σειρά αποτυχημένων εκτελέσεων με θανατηφόρα ένεση κατά τις οποίες οι κατάδικοι επέζησαν

Δικαστήριο στην Αλαμπάμα καλείται να αποφασίσει αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια νέα μέθοδος εκτελέσεων με καθαρό άζωτο. Στο πρόσωπο του κατάδικου θα τοποθετηθεί μια μάσκα, η οποία θα σφραγιστεί ώστε να μην περνά αέρας στο στόμα και τη μύτη. Ο αέρας θα αντικατασταθεί με καθαρό άζωτο, με αποτέλεσμα ο κατάδικος να πεθάνει από έλλειψη οξυγόνου. Το πρωτόκολλο εκτελέσεων της Αλαμπάμα ορίζει ότι το άζωτο θα χορηγείται για 15 λεπτά ή πέντε λεπτά μετά την εμφάνιση ευθείας γραμμής στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όποιο από τα δύο διαρκέσει περισσότερο.

Ωστόσο οι δικηγόροι του μελλοθάνατου Κένεθ Σμιθ, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1996, θεωρούν ότι η μέθοδος είναι βάναυση και ίσως προκαλέσει αφόρητο πόνο στον κατάδικο. Η εκτέλεση έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, αναφέρει το BBC. Καθηγητής αναισθησιολογίας που κατέθεσε υπέρ του κατάδικου ανέφερε ότι η υποξία λόγω του αζώτου θα προκαλέσει ναυτία, με κίνδυνο ο κατάδικος να πνιγεί από τον εμετό του. Είναι ακόμη πιθανό να προκαλέσει η μέθοδος μια αίσθηση πνιγμού.

Εν τω μεταξύ, άλλες δύο Πολιτείες, το Μισισίπι και η Οκλαχόμα, εξετάζουν τη χρήση της μεθόδου με το άζωτο σαν εναλλακτική σε άλλες μεθόδους που εμφάνισαν περιπλοκές. Στις περισσότερες πολιτείες οι εκτελέσειw γίνονται με θανατηφόρα ένεση. Από το 2018 τουλάχιστον τέσσερις εκτελέσεις με ένεση στην Αλαμπάμα απέτυχαν, αφήνοντας τους καταδίκους στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουν και δεύτερη εκτέλεση. Ένας από αυτούς ήταν και ο Σμιθ, τον Νοέμβριο του 2022, που κατά την εκτέλεση που ένιωσε έντονο, οξύ πόνο «σαν να τον μαχαίρωσαν στο στήθος».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις