Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα Παλαιστινίων και Σύρων, πουλούσε πλαστά χαρτιά σε μετανάστες
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα Παλαιστινίων και Σύρων, πουλούσε πλαστά χαρτιά σε μετανάστες

Τέσσερις συλλήψεις

«Γραφείο» χορήγησης πλαστών δελτίων αιτούντος πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, είχαν στήσει μέλη εγκληματικής οργάνωσης, στο νησί της Σάμου! Σε μεγάλη επιχείρηση των αστυνομικών της Ασφάλειας του νησιού, συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι,  βασικά μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στη δικογραφία, που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη εννέα υπήκοοι Συρίας, ως εμπλεκόμενοι καθώς και ένα άτομο ελληνικής καταγωγής. Τα πλαστά δελτία αιτούντος πολιτικό άσυλο στη χώρα,  έγγραφα τα οποία, αν είναι αληθινά, δίνουν το δικαίωμα στον αλλοδαπό, που τα κατέχει, να παραμένει σε νόμιμο καθεστώς στη χώρα, έως ότου λάβει οριστική απάντηση στο αίτημά του, καταρτίζονταν στην Αθήνα και στέλνονταν στη Σάμο με εταιρίες ταχυμεταφορών. Πωλούνταν δε έναντι υψηλού τιμήματος σε νεοεισερχόμενους παράτυπους μετανάστες.

Σε επίσημη ενημέρωσή της η ΕΛ.ΑΣ για το σοβαρό αυτό θέμα,  αναφέρει ότι «εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατήρτιζαν και διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, στο νησί της Σάμου».

Σύλληψη τεσσάρων Παλαιστινίων

Κατά τη διάρκεια της  επιχείρησης, συνελήφθησαν στη Σάμο και σε περιοχή της Αττικής, τέσσερα  άτομα (υπήκοοι Παλαιστίνης) και συγκεκριμένα ο αρχηγός και τρία  μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας (διακεκριμένη μορφή), καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης. Ταυτοποιήθηκε ένα  ακόμη μέλος του κυκλώματος (ελληνικής υπηκοότητας), καθώς και εννέα  ακόμη άτομα (υπήκοοι Συρίας), που διακριβώθηκε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση, οι οποίοι συμπεριελήφθησαν στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.

«Ως προς το χρονικό της υπόθεσης», τονίζεται μεταξύ άλλων  «προέκυψε από την έρευνα  ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2023, ο αρχηγός και τα μέλη του κυκλώματος, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό την κατάρτιση και διακίνηση, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας, σε παράτυπα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί της Σάμου».

Παραμονή και μετακίνηση

Τα  μέλη του κυκλώματος, όπως προαναφέρθηκε, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, κατήρτιζαν σε περιοχή της Αττικής τα πλαστά έγγραφα, τα έστελναν στη Σάμο μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών και ακολούθως τα πωλούσαν σε παράτυπα εισερχόμενους στο νησί αλλοδαπούς, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη παραμονή και μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια. Διαπιστώθηκαν 22 περιπτώσεις αποστολής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Σάμο και στην Αττική, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Εντεκα πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, 4 κινητά τηλέφωνα, 2 κάρτες sim, τα χρηματικά ποσά των 18.255 ευρώ, 1.700 δολαρίων Η.Π.Α., 38.225 λιρών Τουρκίας, 20 σέκελ Ισραήλ και 65 λιρών Αιγύπτου, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 2 οθόνες υπολογιστή. Ακόμη,  27 διαβατήρια, 3 ταυτότητες, 2 τραπεζικές κάρτες, πλήθος φωτογραφιών για ταυτότητες και διαβατήρια, τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις, διάφορα έγγραφα αλλοδαπών αρχών, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και μεταφοράς χρημάτων, δελτία αποστολής εταιρείας ταχυμεταφορών και αεροπορικό εισιτήριο. Από την προανακριτική διαδικασία, εκτιμάται ότι, το κύκλωμα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του έτους 2023 έχει αποκομίσει σημαντικά χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 120.000 ευρώ.

Συνεχίζεται η έρευνα

Η έρευνα της Ασφάλειας Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου, καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ, να διερευνηθούν περαιτέρω, το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και οι διασυνδέσεις της οργάνωσης, η τυχόν συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτήν, καθώς και η ενδεχόμενη εμπλοκή της σε συναφείς έκνομες ενέργειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις