Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γεωργία Λαλέ για ροζ σημαία: «Αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες»
ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργία Λαλέ για ροζ σημαία: «Αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες»

"Θα έλεγα στον κ. Γεραπετρίτη ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία το ανεβάζεις πιο ψηλά", αναφέρει η Γεωργία Λαλές

Η Γεωργία Λαλέ, η εικαστική καλλιτέχνις που χρησιμοποιεί συχνά την τέχνη της προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με κοινωνικά θέματα, είδε ένα από τα έργα της νέας έκθεσής της στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, να αποκαθηλώνεται, με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θεωρήθηκε προσβλητικό για το εθνικό μας σύμβολο. Πρόκειται για μια ροζ ελληνική σημαία φτιαγμένη από κομμάτια σεντονιών που προέρχονται από ελληνικά σπίτια οι γυναίκες των οποίων έχουν νιώσει ενδοοικογενειακή βία. Η Γεωργία Λαλέ μίλησε για το θέμα στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, και η συνέντευξή της προβλήθηκε στο Πρωινό.

«Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες – θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους. Δέχομαι πολλά μηνύματα από γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει ενδοοικογενειακή βία, θύματα βιασμών, φίλες γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους άνδρες τους το 2022. Το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία, το έργο λέγεται «Σημαία», έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία. Δεν είναι η ελληνική σημαία, είναι ένα εθνικό σύμβολο και ένα εθνικό σύμβολο αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες», είπε η Γεωργία Λαλέ.

«Με στενοχώρησε που θεώρησαν ότι το έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο, στενοχωρήθηκε που το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενίο. Σαν καλλιτέχνης και σαν γυναίκα νιώθω ότι η «Σημαία» αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση και να μη μιλήσουμε γι’ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα.

Είναι πολλά τα συγγνώμη που πρέπει να ζητηθούν απέναντι στις γυναίκες

Θεωρώ ότι το λάθος είναι στη διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση ήταν εγκεκριμένη. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησε να κατέβει το έργο μου μόνο και μόνο γι’ αυτό τον λόγο». «Είναι πολλά τα συγγνώμη που πρέπει να ζητηθούν απέναντι στις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη. Όταν μέλη της βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε κινδύνους. Θα έλεγα στον κ. Γεραπετρίτη ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία το ανεβάζεις πιο ψηλά».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις