Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συμφωνία ΕΕ για Μεταναστευτικό και Άσυλο: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ιστορικό αυτό γεγονός
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΕΕ για Μεταναστευτικό και Άσυλο: Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ιστορικό αυτό γεγονός

Συμφωνία ΕΕ για Μεταναστευτικό και Άσυλο: Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών μεταξύ των κρατών-μελών, επιτεύχθηκε χθες πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου με τους ευρωβουλευτές, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει για πρώτη φορά πλήρη νομοθεσία για το άσυλο και τη μετανάστευση

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και με την Ευρωβουλή, επιτεύχθηκε χθες το βράδυ πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου με τους ευρωβουλευτές, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει για πρώτη φορά πλήρη νομοθεσία για το άσυλο και τη μετανάστευση. Οι πέντε νέοι κανονισμοί του λεγόμενου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αφορούν όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, την υποβολή και διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για καθορισμό του κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνο για τον χειρισμό μιας αίτησης και την αλληλεγγύη στον χειρισμό καταστάσεων κρίσης.

Αλληλεγγύη στις χώρες της «πρώτης γραμμής»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος κανονισμός διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζεται ότι βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση. Συγκεκριμένα, για να αντιμετωπιστεί η ξαφνική αύξηση των αφίξεων, ο κανονισμός για την κρίση και την ανωτέρα βία θεσπίζει έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και τα μέτρα για την υποστήριξη των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις χώρες της λεγόμενης πρώτης γραμμής στην είσοδο μεταναστών, όπως η Ελλάδα, η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει μια κατάσταση κρίσης, μπορεί να ζητήσει εισφορές αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτές οι συνεισφορές θα αφορούν είτε τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από το πιεζόμενο κράτος-μέλος σε συνεισφέροντα κράτη-μέλη, είτε οικονομικές συνεισφορές ή άλλα εναλλακτικά μέτρα αλληλεγγύης. Το κείμενο καθορίζει επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Φον ντερ Λάιεν: Το Σύμφωνο θα δώσει στα κράτη-μέλη τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα

Τη συμφωνία χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την οποία το Σύμφωνο θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης. Σε περιπτώσεις δηλαδή που αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή ακόμη και την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από εχθρικές χώρες, οι οποίες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την Ένωση. Σχετικά με τα επόμενα βήματα, μόλις ολοκληρωθεί τεχνικά η προετοιμασία των νομικών κειμένων, θα επικυρωθούν τυπικά από το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή, θα δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθούν σε ισχύ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις