Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ροζ ελληνική σημαία Νέα Υόρκη: Αποστάσεις από Ντόρα, Μενδώνη, Καιρίδη, η απάντηση Γεραπετρίτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ροζ ελληνική σημαία Νέα Υόρκη: Αποστάσεις από Ντόρα, Μενδώνη, Καιρίδη, η απάντηση Γεραπετρίτη

Μάχη για τη ροζ σημαία: Αντικρουόμενες αντιδράσεις -Αποστάσεις από Ντόρα, Μενδώνη, Καιρίδη, η απάντηση Γεραπετρίτη

Αντικρουόμενες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση Γεραπετρίτη να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία με σεντόνια κακοποιημένων γυναικών που αναρτήθηκε σε έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη. Η ροζ σημαία αποσύρθηκε άμεσα μετά από αντιδράσεις και την παρέμβαση του Γιώργου Γεραπετρίτη, ωστόσο στην χορεία των αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά), προστέθηκαν και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη η οποία ζήτησε εξηγήσεις από τον ΥΠΕΞ σε κλειστή συνεδρίαση στο Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πηγές Γεραπετρίτη: Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!

Πηγές του Γιώργου Γεραπετρίτη απαντούν στις κατηγορίες σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό της ελευθερίας της τέχνης, με αφορμή την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου τόνισε ότι είναι απόφαση κόλαφος για την τέχνη και ότι «είναι θλιβερό και απαράδεκτο μαζί γιατί δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο έκθεμα», αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος ο οποίος έκανε λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καταγγέλλοντας πως πάσχει σε τρία επίπεδα, νομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά, καθώς όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί ως «παραγγελιοδόχος της άκρας δεξιάς».

Μπακογιάννη: Διαφωνώ με αυτό που έγινε

Στην συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε εξηγήσεις για την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να κατεβάσει από το προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη το έργο τέχνης που απεικονίζει μια ροζ σημαία ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της επιτροπής της Βουλής, έθιξε το ζήτημα και είπε «διαφωνώ με αυτό που έγινε, να μην λογοκρίνουμε την τέχνη» δηλώνοντας ότι συμφωνεί με όσα είπαν η Ρένα Δούρου αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Μενδώνη: Η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται

Τη διαφωνία της εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να κατέβει το έργο της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία που δημιούργησε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Η υπουργός σχολίασε ότι «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Αποστάσεις από Καιρίδη: «Πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης»

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του μετά την εντολή του Γιώργου Γεραπετρίτη να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία. Ο κ. Καιρίδης πήρε αποστάσεις από την κίνηση Γεραπετρίτη λέγοντας: «Δεν το έχω παρακολουθήσει αλλά θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε». Σημειώνεται πως το έργο είναι μία ελληνική σημαία φτιαγμένη από ροζ σεντόνια, που δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία για την ενδοοικογενειακή βία που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες και τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες.

Μαρινάκης: Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάλυψε πλήρως την επέμβαση Γεραπετρίτη, δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ: «Προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε».

Η ροζ σημαία, το μήνυμα και οι αντιδράσεις

Η ροζ ελληνική σημαία είναι μέρoς έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ που φιλοξενείται στο προξενείο και όπως αναφέρει η δημιουργός, θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά των γυναικών. Η καλλιτέχνιδα, με αυτό το έργο επιχειρεί, όπως αναφέρει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό μέσω μίας χειροποίητης σημαίας που δημιουργήθηκε εννοώντας σεντόνια που της έδωσαν κακοποιημένες γυναίκες.

«Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά..»

H ελληνική ροζ σημαία προκάλεσε αρχικά την αντίδραση του εκδότη του Εθνικού Κήρυκα, Aντώνη Διαματάρη, ο οποίος με σχόλιο του ανέφερε. «Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας. Απορώ πώς του ξέφυγε αυτό του γενικού προξένου», κατέληγε το σχόλιο του κ.Διαματάρη.

Σημαία με σεντόνια που δώρισαν γυναίκες

Το θέμα στην Ελλάδα ανέδειξε μέσα από τη Βουλή ο επικεφαλής του κόμματος «ΝΙΚΗ» Δημήτρης Νατσιός ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι «στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο παρουσιάστηκε χθες αυτό το κυριολεκτικά κουρέλι ως σημαία μας. Το μόνο χρώμα που δέχεται η γαλανόλευκη, είναι το κόκκινο από το αίμα των ηρώων μας». Σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Νατσιός δείχνει την εικόνα της ροζ σημαίας

«Το έργο τέχνης αυτό δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρει η περιγραφή της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ.

«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου»

Για «παρερμήνευση του έργου της» έκανε λόγο από την πλευρά της η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ μετά την απόφαση να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία της. Με δήλωση της στον ΑΝΤ1 ανέφερε «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Η απόφαση Γεραπετρίτη για την απόσυρση της ροζ σημαίας έφερε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος με την φράση «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της» σχολίασε οτι επιτρέπεται στην τέχνη να «παίζει» ακόμα και με την σημαία. Μάλιστα πόσταρε έργο του David Hammon με την σημαία των ΗΠΑ στα χρώματα της Αφρικής.

ΠΑΣΟΚ: Εσφαλμένη η απόφαση Γεραπετρίτη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημ. Μάντζος σε παρέμβασή του στη Βουλή χαρακτήρισε «εσφαλμένη« την απόφαση Γεραπετρίτη σε τρία επίπεδα: «Νομικό, διότι η τέχνη και η έκφραση προστατεύονται από το Σύνταγμα και δεν συντρέχει περίπτωση προσβολής εθνικού συμβόλου. Κοινωνικό, διότι εκπέμπεται το λάθος μήνυμα ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για την ενδοοικογενειακή βία και την έμφυλη βία που έχει καταστεί κοινωνική παθογένεια. Και πολιτικό, διότι τελικά η κυβέρνηση εμφανίζεται ως παραγγελιοδόχος της Άκρας Δεξιάς. Τις παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών, είναι πολύ προβληματικό να αφήνει τόσο προνομιακό χώρο στον δημόσιο λόγο η ΝΔ, που θέλει ακόμη να λογίζεται φιλελεύθερο κόμμα».

Αλλά και η Νάγια Γρηγοράκου (βουλευτής ΠΑΣΟΚ-υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και ο τομέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ, σε κοινή δήλωσή τους, κάνουν λόγο για «προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές, και αναδεικνύει τη φοβική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία της τέχνης που αποτελεί κεκτημένο για κάθε ανοιχτή, σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».

Κασσελάκης: Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα εθνικών συμβόλων

«Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα. *Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της».

Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών

Έντονα αντέδρασε και η Νέα Αριστερά υποστηρίζοντας ότι «η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα». «Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο.Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών.Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις