Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ενές Καντέρ: Γιατί δε μένει σε μία χώρα πάνω από 5 ημέρες;
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ενές Καντέρ: Γιατί δε μένει σε μία χώρα πάνω από 5 ημέρες;

Ενές Καντέρ: Η συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Ο Ενές Καντέρ παραχώρησε συνέντευξη στο OPEN με την Έλβη Μιχαηλίδου με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα και εξήγησε για ποιο λόγο είναι αδύνατο να αγωνιστεί στην EuroLeague, τονίζοντας πως αν είχε την ευκαιρία, ο Παναθηναϊκός AKTOR θα ήταν η πρώτη του επιλογή.

Για την επίσκεψη του στην Ελλάδα: “Ένα basketball camp με φέρνει εδώ ξανά. Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, γιατί φέρνει σε επαφή παιδιά από την Ελλάδα και την Τουρκία τα οποία θα παίξουν μπάσκετ, θα περάσουν καλά και θα εστιάσουν στο πώς θα μάθουν το ένα το άλλο και θα επικοινωνήσουν, παίζοντας ανάμεικτα, ώστε να μάθουν να κερδίζουν μαζί. Αυτό είναι το νόημα”.

Για το αν του λείπει το μπάσκετ: “Φυσικά και μου λείπει το μπάσκετ. Αγαπώ το μπάσκετ, αγαπώ να αγωνίζομαι, αγαπώ να περνάω καλά με τους συμπαίκτες μου. Αγαπώ τα ταξίδια με την εκάστοτε ομάδα μου. Όμως υπάρχουν μεγαλύτερα πράγματα, με τα οποία ασχολούμαι αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλά τα προβλήματα στον κόσμο για τα οποία βγαίνω και μιλάω δημόσια. Οπότε ξέρω πως στην καρδιά μου λείπει το μπάσκετ, αλλά αυτό που κάνω είναι σημαντικότερο από το NBA. Όλοι ξέρουν ότι είμαι αρκετά καλός να παίζω στο NBA, όλοι ξέρουν ότι είμαι ακόμα νέος, ότι κρατιέμαι σε φόρμα, ότι συνεχίζω να κάνω προπονήσεις… Και πως ο μόνος λόγος που δεν είμαι στο NBA είναι εξαιτίας των όσων λέω δημόσια”.

Για το αν θα έρθει να παίξει στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό AKTOR:

“Θα μου άρεσε πολύ να παίξω στην Ευρώπη. Μου αρέσει η ΕuroLeague. Παρακολουθώ πολλούς από τους φίλους μου που αγωνίζονται στην EuroLeague αυτή τη στιγμή. Όμως μετά την επικήρυξή μου από την κυβέρνηση Ερντογάν είναι πολύ δύσκολο για εμένα να μείνω σε μια χώρα πάνω από μια εβδομάδα. Το έχω συζητήσει αρκετά με το FBI και θεωρούν πως δεν μπορώ να μείνω σε μια ξένη χώρα για παραπάνω από πέντε ημέρες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν νομίζω ότι θα παίξω μπάσκετ στην Ευρώπη. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είναι απίστευτοι, φανταστικοί. Κάθε μέρα λαμβάνω μήνυμα από κάποιον Έλληνα ή κάποιον φίλο του Παναθηναϊκού που λέει: “Τι περιμένεις; Έλα στην Ελλάδα και παίξε για τον Παναθηναϊκό”. Έχω κάνει τέτοια συζήτηση με τις Αμερικανικές αρχές… Όλοι ξέρουν ποια ομάδα έχω στην καρδιά μου, αν υπήρχε μια ομάδα που θα ερχόμουν να παίξω μπάσκετ στην Ευρώπη θα ήταν ο Παναθηναϊκός”.

Οι ευχές του για τους Έλληνες ενόψει των εορτών: “Θέλω να πω καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα στους φίλους του Παναθηναϊκού, που τους έχω στην καρδιά μου. Να έχετε μια υπέροχη νέα χρονιά. Να μείνετε ασφαλείς, υγιείς και εύχομαι κάποτε να σας δω σε έναν αγώνα μου”.

Η συνάντηση του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στις 15/12, ο Τούρκος μπασκετμπολίστας με την πλούσια καριέρα στο NBΑ (όπου φόρεσε τις φανέλες των Γιούτα Τζαζ, Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Νιου Γιορκ Νικς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και Μπόστον Σέλτικς) έδωσε μια τιμητική πλακέτα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για πληθώρα ζητημάτων, καθώς ο Καντέρ βρίσκεται στη χώρα μας, προκειμένου να προωθήσει τις δράσεις του σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι, οι δυο τους είχαν συναντηθεί και τον Οκτώβριο του 2023, όταν ο Καντέρ είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε και με συμπατριώτες του, που έχουν αφήσει την Τουρκία λόγω των διαφορών τους με τον τρόπο που διοικεί τη χώρα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ενές Καντέρ έχει εκφράσει πολλάκις πως δεν θέλει τον Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας. Επιπλέον, ο Καντέρ εκμεταλλευόμενος την παρουσία του στην Ελλάδα διοργάνωσε camp στα Βριλήσσια με τη συμμετοχή πολλών παιδιών. Αφότου προσγειώθηκε στη χώρα μας, ο Ενές Καντέρ σημείωσε σε μήνυμά του στο Instagram: «Γεια σου, όμορφη Ελλάδα!», συνοδεύοντας την ανάρτησή του και με την ελληνική σημαία.

Γιατί επικηρύχθηκε

Το όνομα του αθλητή εμφανίζεται στον τουρκικό κατάλογο καταζητούμενων τρομοκρατών μαζί με πραγματικούς τρομοκράτες και άλλους αντιφρονούντες που επικρίνουν το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο αψηφά συστηματικά τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κατάλογος κατονομάζει επίσης περισσότερους από δώδεκα δημοσιογράφους – μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία, όπου ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα ο τούρκος αθλητής έχει επικηρυχθεί για το ποσό των 10.000.000 τουρκικών λιρών, δηλαδή περίπου 500.000 δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του. Ο ίδιος είχε τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές κατά του Ερντογάν και του καθεστώτος της Τουρκίας, λόγος για τον οποίον του έχει ακυρωθεί το διαβατήριό του από το 2017. Έχει αναφερθεί πολλές φορές στις απειλές που έχει δεχτεί, ενώ το 2021 πήρε τελικά την αμερικανική υπηκοότητα και προσέθεσε στο επίθετό του και την λέξη «Freedom».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις