Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου: Πού κατασκευάζεται το έργο μαμούθ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου: Πού κατασκευάζεται το έργο μαμούθ

Μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου: «Η ολοκλήρωσή του, σίγουρα θα χαρίσει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη»

Σημαντική είναι η πρόοδος υλοποιήσης στο οδικό τούνελ Tianshan Shengli που θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ένα τούνελ που μόλις ολοκληρωθεί θα πάρει θέση ανάμεσα στις μακρύτερες οδικές σήραγγες του πλανήτη κατασκευάζει η Κίνα. Πρόκειται για το Tianshan Shengli Tunnel, το οποίο θα διασχίζει μία από τις μεγαλύτερες οροσειρές του πλανήτη, εγκαινιάζοντας νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ της αυτόνομης περιοχής Σιντζιάνγκ  και της Κεντρικής Ασίας. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2025, θα συρρικνώσει τον χρόνο ταξιδιού μέσω της οροσειράς Τιεν Σαν σε περίπου 20 λεπτά, και θα επιτρέπει τη μετακίνηση από την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιοχής Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, στην δεύτερα μεγαλύτερη πόλη της, Κόρλα, σε μόλις 3 ώρες, από 7 ώρες που διαρκεί σήμερα.

Το συνολικό μήκος του οδικού τούνελ ανέρχεται σε 22,1 χλμ. ενώ κατασκευάζεται με μηχάνημα διάνοιξης σηραγγών (TBM), το οποίο σύμφωνα με διεθνή Μέσα έχει «σκάψει» χιλιάδες μέτρα. «Η ολοκλήρωσή του, σίγουρα θα χαρίσει σημαντικά οφέλη στο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη του υποανάπτυκτου τμήματος της Σιντζιάνγκ», εκτίμησε ο Xu Tianchen, ένας οικονομολόγος, όπως αναφέρει η South China Morning Post. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στον κόσμο είναι η Λάρντλαλ στη Νορβηγία. Έχει μήκος 24,51 χλμ. και συνδέει το Λάρνταλ με τον Άουρλαντ.

Λάρνταλ

Διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αποτελεί τον τελικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Όσλο με το Μπέργκεν, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα φέρι και τους δύσκολους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κατασκευή της σήραγγας Λάρνταλ ξεκίνησε το 1995 και δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000. Το κόστος υλοποίησης έφτασε εκείνη την εποχή τα 1,082 δισ. κορώνες Νορβηγίας, κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις