Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βαθμολογία, δημοσκοπήσεις και ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαθμολογία, δημοσκοπήσεις και ευρωεκλογές

Από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από τη ΝΔ ξορκίζουν τα φαινόμενα αλαζονείας και υπεροψίας, που προκύπτουν από γεγονός ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν μια «πολιτική παντοδυναμία» της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των υπολοίπων κομμάτων

Λίγο πριν ολοκληρωθεί και ημερολογιακά το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ από τις εκλογές του καλοκαιριού, οι υπουργοί και τα στελέχη του κόμματος θα βρεθούν αντιμέτωποι με κρίσεις, αλλά και συστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει του κρίσιμου στοιχήματος που έχει η κυβέρνηση σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Αρχικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τώρα θα υπάρξει αυτή η «άτυπη» αλλά πολύ ουσιαστική βαθμολόγηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το έργο που έχει επιτελεστεί σε όλα τα υπουργεία και κυρίως για το εάν έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί από τον Σεπτέμβριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες ότι εμπιστεύεται το νέο κυβερνητικό σχήμα και γι’ αυτό δεν είχε προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό τους προηγούμενους μήνες, θα ελέγξει την απόδοση των υπουργών του τόσο στο επίπεδο επίτευξης των πρώτων στόχων που είχαν τεθεί, όσο και στο επίπεδο της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτή η βαθμολογία σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενδέχεται όμως να σημάνει αρκετά «καμπανάκια» για υπουργούς και υφυπουργούς εάν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά.

Οι δημοσκοπικές μετρήσεις

Σε δεύτερη φάση από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από τη ΝΔ εκπέμπεται ένα πολύ ηχηρό μήνυμα που αφορά στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπικών μετρήσεων. Οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν μια φωτογραφία της στιγμής για την ελληνική κοινωνία, στέλνουν μηνύματα όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο καθημερινών προβλημάτων και σε αυτά οφείλουν τα κυβερνητικά στελέχη να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους. Δηλαδή προηγούνται τα προβλήματα των πολιτών και η άμεση επίλυσή τους και ακολουθούν τα πολιτικά μηνύματα.

Καμία ανοχή στην αλαζονεία

Και επειδή από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και από τη ΝΔ ξορκίζουν σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα αλαζονείας και υπεροψίας, που προκύπτουν από γεγονός ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν μια «πολιτική παντοδυναμία» της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των υπολοίπων κομμάτων, επαναφέρουν το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν λάθη στην πολιτική που συγχωρούνται, αλλά δεν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές που προκαλούν το κοινό αίσθημα, που να γίνονται ανεκτές. Και μάλιστα ενισχύουν αυτήν επιχειρηματολογία υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομάκρυνε από το κυβερνητικό σχήμα υπουργούς που προχώρησαν σε τέτοιου είδους δηλώσεις ή συμπεριφορές.

Οι ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα το κόμμα της ΝΔ μπαίνει σε διαδικασίες ευρωεκλογών, με βασικό μέλημα την οργάνωση των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κορυφαίων υπουργών και βέβαια των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Η ανακοίνωση, βέβαια, των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου αργεί πολύ ακόμα, παρά τα όσα γράφονται ή διασπέιρονται ως σενάρια αριστερά και δεξιά για ονόματα που έχουν ήδη κλειδώσει για την ευρωβουλή. Η τελική απόφαση, άλλωστε, ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος, που ακόμη δεν έχει επιλέξει ούτε τη σύνθεση, αλλά ούτε και τον χρόνο ανακοίνωσης του ευρωψηφοδελτίου.

Στόχος της ΝΔ είναι η διατήρηση ή ακόμη και η αύξηση των ποσοστών που συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται κυβερνητικό έργο με απτά αποτελέσματα, που θα μειώσει στο ελάχιστο την όποια «πολιτική φθορά» έχει το κόμμα μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Και σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, είτε είναι υποψήφιος, είτε είναι βουλευτής, είτε υπουργός, είτε απλό στέλεχος, λένε πηγές της ΝΔ, που εκτιμούν ότι στις αρχές του έτους τα πάντα θα είναι έτοιμα για την προεκλογική καμπάνια του κυβερνώντος κόμματος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις