Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να εκδικηθώ: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να “πληρώσει” αυτός που σε έβλαψε
PLUS

Πώς να εκδικηθώ: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να “πληρώσει” αυτός που σε έβλαψε

Πώς να εκδικηθώ: Πίστεψέ μας, ο καλύτερος

Η επιθυμία για εκδίκηση είναι φυσιολογική. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να εκδικηθείτε όλους εκείνους που σας έχουν βλάψει είναι να τους ξεχάσετε και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας. Να βάλετε στόχο να γίνετε η καλύτερη έκδοση του εαυτού σας.Μάθετε να συγχωρείτε ανθρώπους που δεν ζητούν συγχώρεση. Μάθετε να μην επιτρέπετε στα συναισθήματα ή στον θυμό σας να σας γεμίζουν με αρνητική ενέργεια, αντικαταστήστε αυτήν την ενέργεια με κάτι που θα σας ωφελήσει. Για παράδειγμα κάντε κάτι δημιουργικό ή απλά δοκιμάστε κάτι νέο που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή.

Εργαστείτε με τον εαυτό σας, γιατί κανείς δεν θα σας εκτιμήσει όσο εσείς. Όταν μαθαίνετε να μην αφήνετε καταστάσεις ή ανθρώπους να περιπλέκουν τη ζωή σας, σημαίνει ότι έχετε φτάσει στο απαραίτητο επίπεδο αγάπης για τον εαυτό σας. Μάθετε να είστε ισχυροί, τολμηροί και να μην φοβάστε το άγνωστο.  Η καλύτερη εκδίκηση είναι να γίνετε εκείνο το πρόσωπο που θέλετε να είστε και να μάθετε από τα λάθη σας. Αγαπήστε τη ζωή με όλες τις περίπλοκες και χαρούμενες στιγμές. Καταλάβετε ότι όλοι όσοι δεν μπορούν να σας αγαπήσουν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πιστέψτε ότι είστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είστε, εστιάστε στο καλύτερο που έχετε και μην τρέφεστε από τα αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι η εκδίκηση. Γιατί το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε όσους σας έχουν βλάψει, είναι να αδιαφορήσετε για αυτούς.

Η εκδίκηση βρίσκεται στα γονίδιά μας

Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν Lex talionis, «ο νόμος της αντεκδίκησης». Ακόμα και στην αρχαία ελληνική τραγωδία, σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουμε να τηρείται ο νόμος της αντεκδίκησης, όπως στην περίπτωση του Ορέστη και της Ηλέκτρας, που εκδικούνται το φόνο του πατέρα τους. Η εκδίκηση βοήθησε το είδος μας να εξελιχθεί με την τιμωρία των απατεώνων και την προαγωγή της δικαιοσύνης. Το πρόβλημα όμως είναι πως πλέον η εκδίκηση έχει γίνει μια μάστιγα και έχει ξεπεραστεί η χρησιμότητά της. Η εκδίκηση μπορεί να είναι εποικοδομητική όταν γίνεται με σοφία. Ο πρώτος κανόνας είναι να γνωρίζετε ότι η άποψή σας είναι η άποψή σας, για πάντα υποκειμενική και μεροληπτική. Κανένα σύστημα σωστού και λάθους δεν είναι απόλυτο. Δεν υπάρχει καθολική δικαιοσύνη.

Η γεύση της εκδίκησης είναι επιβλαβής και μπορεί να καταστρέψει μια σχέση. Τα ζευγάρια δεν ξαναβρίσκουν ποτέ την αίσθηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας, όταν μπει ανάμεσά τους η εκδίκηση. Πρέπει να προσεγγίζουμε την εκδίκηση με σκεπτικισμό. Γι αυτό και παρακάτω θα δείτε μερικές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας, όταν νιώθετε το αίμα σας να βράζει.

Ποια είναι η πραγματική πηγή της οργής; Πολλές φορές είμαστε εξοργισμένοι για λόγους που δεν γνωρίζουμε. Αντιδρούμε στη μη ορθολογική εμπειρία. Όταν νιώσετε οργισμένοι προσπαθήστε να ηρεμήσετε

Τι καλό θα έχει η εκδίκηση;

Η εκδίκηση σας δίνει υποσχέσεις που συχνά δεν μπορεί να κρατήσει. Σας διαβεβαιώνει ότι ο πόνος θα περάσει και θα νιώσετε καλύτερα, όμως αυτό είναι ψέμα. Θα μπορούσε αυτό που πιστεύετε να είναι λάθος; Ξέρετε ότι μπορεί. Πόσο συχνά έχουμε καταλάβει τα πράγματα εντελώς λάθος; Φανταζόμαστε διαβόλους που δεν υπάρχουν. Είμαστε κολλημένοι στις ιστορίες μας σαν τη μέλισσα στο μέλι. Τέλος, αν ήσασταν σοφοί αντί για θυμωμένοι, τι θα κάνατε; Η ταπεινοφροσύνη αφαιρεί την ανάγκη τιμωρίας και οι σοφοί άνθρωποι είναι πάντα ταπεινοί. Δεν μπορείτε να είστε ταπεινοί και οργισμένοι ταυτόχρονα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις