Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν Αθήνα: «Επιτυχημένη η επίσκεψη μου, θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία»
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Αθήνα: «Επιτυχημένη η επίσκεψη μου, θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία»

Ερντογάν Αθήνα: «Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Θετικό πρόσημο στην επίσκεψή του στην Αθήνα έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κι υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.

«Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από την Ελλάδα. Eπανέλαβε ότι Αθήνα και Άγκυρα πρέπει να ασχοληθούν με το «μισογεμάτο ποτήρι κι όχι την άδεια πλευρά του». Πρόσθεσε ότι επιθυμεί ηρεμία στο Αιγαίο χωρίς αερομαχίες και αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες. Τέλος, μίλησε και για τις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα.

Επιτυχημένη η επίσκεψη στην Αθήνα

Κάνοντας μια γενική αξιολόγηση της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Ερντογάν δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από ένα χάσμα 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, το 2017 πραγματοποίησα την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Με μεγάλη χαρά βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα, αυτή τη φορά επ’ ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Υπεγράφησαν συμφωνίες σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία, από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο.

Κατά τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο της επίσκεψής μας, εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας», είπε.

«Μεγάλη η σημασία της συνέχισης του διαλόγου»

Όπως τόνισε ο Ερντογάν με την υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία Ελλάδας Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό «επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να διασφαλιστεί αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου. Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συζήτησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Eλπίζω ότι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας».

Δεν εκχωρούμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έθεσε ο Ερντογάν το θέμα των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ποια ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και ποιες οι προοπτικές ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας σημείωσε: «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε ενέργεια στην Ελλάδα από τον πυρηνικό σταθμό μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να γίνουμε κόμβος παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Θράκης προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό το θέμα.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αναπτύξουμε εν προκειμένω, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια πλευρά του. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας ήταν η ίδια εξ αρχής.: όπως δεν εποφθαλμιούμε κανενός τα δίκαια, εξίσου ισχυρή είναι η θέλησή μας να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις».

«Οι τουρκικές δαπάνες για αγορά όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα»

Ο Ερντογάν απάντησε και σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και της Ελλάδας και την πιθανότητα μείωσής τους, ώστε να διοχετευθούν σε άλλες κατεπείγουσες ανάγκες τα σχετικά κονδύλια. «Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780.000 τ. προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες.  Αναφορικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, επί παραδείγματι, είπαμε “ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα και ας το τελειώσουμε”».

«Αυτά τα λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κάνουμε φίλους.  Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από εκείνες της Ελλάδας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις