Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κασσελάκης: Θετική η επίσκεψη Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Θετική η επίσκεψη Ερντογάν

Κασσελάκης: Θετική η επίσκεψη Ερντογάν, θέλουμε διευκρινίσεις για την Διακήρυξη Ελλάδας-Τουρκίας

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ άσκησε κριτική για την στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα social media, ανέφερε με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ότι είναι θετική η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας. Πρόσθεσε δε ότι «ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περίοδου 2021-2023».

Ωστόσο ζήτησε διευκρινίσεις επί της Διακήρυξης που υπεγράφη, ώστε να διαπιστωθεί ότι κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας. Ακόμη εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για «τουρκική μειονότητα» παρότι το 2017 επί Αλέξη Τσίπρα, είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα. «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Κασσελάκης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Στηρίζω σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι συνεπώς θετική η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σήμερα στην Αθήνα. Ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης αναγνωρίζουμε κάθε θετικό βήμα και δεν ακολουθούμε την πολιτική πατριδοκαπηλείας – εργαλειοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων του κ. Μητσοτάκη της περιόδου 2021-2023. Ζητάμε όμως διευκρινίσεις ότι η Διακήρυξη που υπεγράφη κατοχυρώνει τα συμφέροντά μας.

Είναι απαραίτητη μια στρατηγική που θα βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και θα θέτει προϋποθέσεις στην αγορά F16 και Eurofighter από την Τουρκία. Επανερχόμαστε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διασύνδεση Χάγης – αναθεώρησης Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Κασσελάκης: Δυστυχώς δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος ο κ. Μητσοτάκης

Με λύπη είδα ότι, σε αντίθεση με τη συνέντευξη Τύπου του 2017 με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ρητά αναφερθεί σε μουσουλμανική μειονότητα, σήμερα μίλησε για «τουρκική». Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να είχε επικαλεστεί αυτό το ιστορικό προηγούμενο. Δυστυχώς όμως ή δεν ήταν αρκετά ετοιμόλογος για να το κάνει ή επιμένει στην προεκλογική του στάση ότι η Θράκη είναι για εκείνον αντικείμενο μικροπολιτικής».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις