Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πόσο αλάτι να ρίξω στα μακαρόνια: Άκου τους Ιταλούς!
PLUS

Πόσο αλάτι να ρίξω στα μακαρόνια: Άκου τους Ιταλούς!

Πόσο αλάτι να ρίξω στα μακαρόνια: Κάτι ξέρουν καλύτερα...

Οι Ιταλοί επιμένουν ότι το αλάτισμα του νερού στο οποίο θα βράσουν είναι υποχρεωτικό. Πόσο αλάτι, όμως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε; Δεν γνωρίζουν όλοι τη σωστή αναλογία. Πριν, ωστόσο, υπολογίσουμε τη σωστή δοσολογία, ας δούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αλατίζουμε το νερό.

Γιατί χρειάζεται αλάτι το νερό που βράζουμε τα μακαρόνια μας;

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο σημαντικοί λόγοι: ο πρώτος είναι γιατί τα συστατικά στα περισσότερα ζυμαρικά δεν περιλαμβάνουν αλάτι, οπότε αλατίζοντας το νερό στο οποίο θα βράσουν είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε λίγη έξτρα νοστιμιά στη μακαρονάδα μας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το αλάτισμα του νερού καθυστερεί τη διαδικασία της «ζελατινοποίησης», οπότε θα έχουμε ζυμαρικά που δεν κολλάνε τόσο μεταξύ τους και είναι πιο αλ ντέντε.

Πότε να αλατίσουμε το νερό του βρασίματος

Ουσιαστικά δεν έχει μεγάλη διαφορά το πότε θα αλατίσουμε το νερό που θα βράσουν τα ζυμαρικά μας. Αρκεί να σιγουρευτούμε ότι θα διαλυθεί τελείως μέσα στο νερό κι ότι το νερό θα βράζει πριν ρίξουμε μέσα τα ζυμαρικά. Το θαλασσινό αλάτι είναι αυτό που προτιμούν συνήθως οι Ιταλοί. Αν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ορυκτό αλάτι, όπως για παράδειγμα αυτό των Ιμαλαΐων, να έχετε υπόψη σας ότι το αλάτι των Ιμαλαΐων έχει πιο ήπια γεύση, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο αλμυρό.

Ένας γενικός κανόνας λέει ότι για μισό κιλό ζυμαρικά, γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 με 6 λίτρα νερό και σε αυτό προσθέτουμε 1 1/2 με 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι. Παρόλο που μπορεί να σας φανεί μεγάλη ποσότητα αλατιού, να έχετε υπόψη ότι τα ζυμαρικά δεν θα το απορροφήσουν όλο, οπότε μην φοβάστε! Να είστε γενναιόδωροι με το αλάτι την επόμενη φορά που θα βράσετε ζυμαρικά.

Πηγή: Olivemagazine

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις