Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Formula 1: Το πρόγραμμα και οι προορισμοί για το 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Formula 1: Το πρόγραμμα και οι προορισμοί για το 2024

Formula 1: Τι αλλάζει το 2024

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Formula 1 θα έχει έξι τριήμερα με αγώνες Sprint του χρόνου. Για πρώτη φορά θα διεξαχθούν το 2024 στην Κίνα και στο Μαϊάμι, και θα ακολουθήσουν τα GP της Αυστρίας, των ΗΠΑ (Τέξας), της Βραζιλίας και του Κατάρ. Αντίθετα με τη Σαγκάη, που γυρίζει στο πρόγραμμα μετά από 4 σεζόν απουσίας λόγω κορονοϊού και το Μαϊάμι, η Βραζιλία θα παραμείνει η μοναδική χώρα που διεξάγεται ανελλιπώς αγώνας Sprint από το 2021 που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, πειραματικά, αυτή η ιδέα των μικρών αγώνων του Σαββάτου διάρκειας 100 χιλιομέτρων, δηλαδή του 1/3 ενός κανονικού GP. Η Κίνα και το Μαϊάμι πήραν τα Sprint που φέτος είχαν το Μπακού και το Σπά.

Η Αυστρία θα φιλοξενήσει αγώνα Sprint του χρόνου για τρίτη διαδοχική χρονιά, και το Όστιν και το Κατάρ για δεύτερη. Η επιλογή αυτών των σιρκουί έγινε βάσει του πλήθους των σημείων προσπέρασης που διαθέτουν, και των ευκαιριών που θα επιτρέψουν στους οδηγούς να μονομαχήσουν και να προσφέρουν επιπλέον θέαμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το 2024 είναι το εξής:

1) 19-21 Απριλίου – Κίνα (Σαγκάη)

2) 3-5 Μαΐου – ΗΠΑ (Μαϊάμι)

3) 28-30 Ιουνίου – Αυστρία (Σπίλμπεργκ)

4) 18-20 Οκτωβρίου – ΗΠΑ (Τέξας)

5) 1-3 Νοεμβρίου – Βραζιλία (Ιντερλάγκος)

6) 29 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου – Κατάρ (Λοσάιλ)


Τι αλλάζει…

Πάντως, πέραν του καθορισμού του προγράμματος των αγώνων Sprint του 2024, παραμένει ανοιχτό και σε διαβούλευση μεταξύ της Liberty Media και των ομάδων το θέμα της νέας δομής που θα τα συγκεκριμένα έξι αγωνιστικά τριήμερα τη νέα χρονιά. Οι ομάδες θα λάβουν μέσα στον Ιανουάριο του 2024 τις προτάσεις της Liberty για την αναθεώρηση των Sprint αγωνιστικών τριημέρων, καθώς το 2023 το Sprint Shootout (δοκιμές κατάταξης) και ο αγώνας Sprint καθαυτός που διεξάγονταν το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου αντίστοιχα δεν επέφεραν το προσδοκώμενο ενδιαφέρον.

Μια από τις προτάσεις είναι να διεξάγεται το Sprint Shootout (για τη σειρά εκκίνησης του Sprint) το απόγευμα της Παρασκευής, και τα έξι αυτά Σάββατα να λαμβάνουν χώρα οι δοκιμές κατάταξης του κυρίως GP της Κυριακής και το απόγευμα ο αγώνας Sprint. Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι δύο αυτές δραστηριότητες του Σαββάτου να διεξάγονται αντίστροφα: το πρωί ο αγώνας Sprint και το απόγευμα οι δοκιμές κατάταξης του GP.

Όμως η ιδέα αυτή μάλλον δεν είναι τόσο προσφιλής στις ομάδες, που δεν θέλουν να ρισκάρουν τις κατατακτήριες με μια ζημιά των μονοθεσίων στο Sprint. Η πιο ακραία ιδέα που συζητείται, πάντως, είναι η αντιστροφή της σειράς εκκίνησης στον αγώνα Sprint -είτε και των 20 οδηγών είτε μόνο των πρώτων 10- σε σχέση με την κατάταξη του Sprint Shootout. Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί κίνητρο για τους οδηγούς να μην οδηγούν σκοπίμως αργά για να “κερδίσουν” την πολ ποζίσιον για το Sprint.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις