Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Cat Cafe Athens: Η Νάταλι και ο Δημήτρης, μας καλούν για… γατοκουβέντες
PLUS

Cat Cafe Athens: Η Νάταλι και ο Δημήτρης, μας καλούν για… γατοκουβέντες

Cat Cafe Athens: Και όχι μόνο - Εκεί, μπορεί να βρεις και το άλλο σου "γατομισό"

Στον κόσμο υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά καφέ αφιερωμένα στα ζωάκια, από γουρουνάκια, μέχρι σκύλους και γάτες. Πλέον, έχουμε και στην Αθήνα την ευκαιρία να εναρμονίσουμε την ενέργειά μας με τα πιο παρεξηγημένα αλλά και αξιαγάπητα τετράποδα, τις γάτες.  Η Νάταλι και ο Δημήτρης, ένα ζευγάρι που αγαπά πάρα πολύ τις γάτες, άφησαν τις δουλειές τους και ξεκίνησαν γεμάτοι όρεξη και γατοφαντασία, αυτό το καφέ. Έχοντας ταξιδέψει αρκετά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναζητώντας κάτι καινοτόμο που μπορεί να βοηθήσει και την κοινωνία με κάποιο τρόπο, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μέρος, όπου τόσο οι γάτες οσο και οι επισκέπτες θα χαλαρώνουν με τη συντροφιά ο ένας του άλλου και που όποιος επιθυμεί μπορεί να υιοθετήσει μία από αυτές. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο από αυτό;

Γατο… κουτσομπολιό

Περπατώντας στην οδό Νηλέως, ένα μπλε κτίριο σου… νιαουρίζει και η ταμπέλα με μια γατούλα σου δείχνει τον δρόμο για την είσοδο. Μην το σκέφτεσαι, πρέπει να μπεις! To cat καφέ είναι η νέα προσθήκη της Αθήνας που αξίζει να πας. Το περιβάλλον είναι φιλόξενο από την πρώτη κιόλας ματιά, με ιδιαίτερα καθαρή ατμόσφαιρα. Τα λευκά τραπέζια με τα χρωματιστά μαξιλάρια στις καρέκλες δίνουν μια παιχνιδιάρικη νότα, ενώ στους τοίχους ξεχωρίζουν μερικά κάδρα με πρωταγωνιστές, ποιους άλλους, τις γάτες. Από την άλλη, στην αυλή με τους καταπράσινους τοίχους και τις επιτυχίες φωλιές γίνονται τα πιο ωραία παιχνίδια.

Όλα πεντακάθαρα

Η κουζίνα και το WC, το ίδιο και οι πάγκοι με τα γατοσουβενίρ, είναι απομονωμένα, πίσω από μια γυάλινη τζαμαρία, τα παιχνίδια των γάτων βρίσκονται παντού στον χώρο και η αυλή είναι ο «παράδεισος», τόσο για τους γάτους, όσο και για τους επισκέπτες.

Για την ιστορία, το πρώτο cat cafe λέγεται πως άνοιξε στην Ταϊβάν το 1998, με την ονομασία Flower Garden. Βέβαια, οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η πρώτη απόπειρα έγινε στην Αυστρία, ωστόσο, όποιο κι αν ήταν όντως το πρώτο cat cafe που υπήρξε ποτέ το σίγουρο είναι πως το εγχείρημα είχε τόση επιτυχία που έκτοτε πολλά θεματικά καφέ έχουν ανοίξει σε κάθε γωνιά της γης, όπως και στην Αθήνα.

Η πιο «τρελή» γατοπαρέα

Έχοντας συνεργασία με καταφύγια αδέσποτων και τη Φιλοζωική Ηλιούπολης, στο θεματικό καφέ της Αθήνας μπορείς να γνωρίσεις το άλλο σου μισό και να το υιοθετήσεις. Η πιο «τρελή» γατοπαρέα βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας στο Θησείο ωστόσο για να επισκεφτείς το μαγαζί πρέπει να κάνεις την κράτησή σου ηλεκτρονικά (δες εδώ). Αυτό διότι αφενός τα τραπέζια είναι περιορισμένα και αφετέρου για να έχουν οι γατούλες την απαραίτητη ηρεμία που τους αξίζει. Φυσικά η κράτηση είναι ένα συν καθώς όχι μόνο θα εξυπηρετηθείς στην ώρα σου, θα έχεις και τον χρόνο σου να απολαύσεις το γλυκό και τον καφέ σου παρέα με τις παιχνιδιάρικες γάτες.

Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στους γατοφίλους σου με αφορμή τα Χριστούγεννα!

Πώς μπορεί κανείς να πάει για καφέ στον χώρο

Οι επισκέπτες άνω των 10 ετών πηγαίνουν αποκλειστικά με κράτηση μέσω του site www.catcafe.gr/booking. Όποιος πηγαίνει στο κατάστημά μας μπορεί να απολαύσει τα γλυκά και την παρέα των τετραποδων φίλων σε ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον. Η παραμονή είναι για μέγιστο 1.30 ώρα και υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στα 7€/ άτομο, ότι πάρεις απο το μενού.

white cat sitting between wall and door

Δέκα τρόποι που η συμβίωση με μια γάτα ωφελεί την υγεία μας

Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί διάφορες επιστημονικές μελέτες και έρευνες, οι οποίες αναφέρονται στη θετική επίδραση που ασκεί η γάτα στους ιδιοκτήτες της, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη στην πνευματική και σωματική τους υγεία. Ας απαριθμήσουμε τους 10 πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους η συνύπαρξη με μία γάτα ωφελεί με κάθε τρόπο την υγεία μας: σωματική και ψυχική.

1. Τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό μειώνονται αισθητά, ενώ οι στιγμές χαλάρωσης που μοιραζόμαστε με τη γάτα μας, μας απαλλάσσουν από άλλες έγνοιες και σκοτούρες. Η ηρεμία που μπορεί να μας προσφέρει ένα χάδι στη γάτα, ή το γουργούρισμά της, είναι πολύ σημαντική.

white cat on brown wooden floor

Ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού

2. Ελαττώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι ιδιοκτήτες γατών τείνουν να εμφανίζουν πολύ λιγότερα τέτοια κρούσματα.

3. Περιορίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και των ψυχικών νοσημάτων. Η θεραπευτική επίδρασή που ασκεί η συνύπαρξη με μία γάτα έχει εξακριβωθεί και σε παιδάκια που πάσχουν από αυτισμό. Γαλλική έρευνα, που διεξήχθη το 2014, παρατήρησε 40 αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειές τους, που είχαν γάτα. Διαπιστώθηκε ότι εκείνα τα παιδιά ήταν πιο ήρεμα και κοινωνικά, σε σχέση με όσα δεν είχαν.

kitten lying down on bed

Βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα

4. Βοηθά απίστευτα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η διαρκής έκθεση στο τρίχωμα της γάτας έχει αποδειχθεί ευεργετική, καθώς μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα.

5. Μελέτη απέδειξε ότι η συνύπαρξη με τη γάτα και η αλληλεπίδραση μαζί της, βοηθά εντυπωσιακά στη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

6. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και θάνατο από καρδιακή προσβολή. Άνθρωποι που δεν συμβιώνουν με γάτα, έχουν 30%-40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με ανθρώπους που έχουν μια γάτα στο σπίτι τους.

7. Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη. Τα υψηλά τριγλυκερίδια και η υψηλή χοληστερίνη σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα και με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε νεφρά, συκώτι και καρδιά. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε ότι η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι καίριας σημασίας για την υγεία μας.

gray cat leaning on scratch post and looking on hanged fur fish

Κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο

8. Κοινωνικοποιεί τον άνθρωπο. Έρευνες που έγιναν στη Βρετανία, έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι κάτοχοι των χαριτωμένων αιλουροειδών, έλκονται από άντρες που, επίσης, είναι ιδιοκτήτες γατών και, γενικότερα, γατόφιλοι. Αυτό συμβαίνει διότι, υποσυνείδητα, αποδίδουν σε αυτόν τον τύπο άνδρα χαρακτηριστικά όπως: ευαισθησία, ενσυναίσθηση και εξυπνάδα.

9. Η συμβίωση με τη γάτα μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς, ενώ παράλληλα αυξάνει, κατά πολύ, το αίσθημα της συντροφικότητας. Αν και οι γάτες θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα, έχει παρατηρηθεί ότι ο δεσμός που αναπτύσσουν με τον ιδιοκτήτη τους είναι εξαιρετικά ισχυρός. Μελέτη που διενεργήθηκε στην Ελβετία, το 2003, έδειξε ότι μία γάτα στο σπίτι προσφέρει συναισθήματα ανάλογα με την ύπαρξη ρομαντικού συντρόφου.

10. Οι γάτες κάνουν καλό στο περιβάλλον; Κι όμως! Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε το 2009, οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη συντήρηση ενός σκύλου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, έχουν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τη συντήρηση ενός Hummer, εν αντιθέσει με τις γάτες που, κατά μέσο όρο, προσεγγίζουν το οικολογικό αποτύπωμα ενός Volkswagen Golf!.

white and brown long fur cat with green and red rose on head
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις