Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

23

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Επιστολική ψήφος τι είναι: «Μία θεσμική λύση που θα ενισχύσει τη συμμετοχή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος τι είναι: «Μία θεσμική λύση που θα ενισχύσει τη συμμετοχή»

Επιστολική ψήφος τι είναι: Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως η διαδικασία είναι απλή και δοκιμασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περαιτέρω διευκρινίσεις για την επιστολική ψήφο έδωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος. «Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όπου κι αν κατοικούν, δεν χρειάζεται επίκληση καμίας δικαιολογίας», ξεκαθάρισε. Για το αν η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λόγω της μεγάλης αποχής στην εκλογική διαδικασία, ο ίδιος δήλωσε: «Ειπώθηκαν πολλές κουβέντες για την αποχή, νομίζω πως η επιστολική ψήφος είναι θεσμική λύση και θα ενισχύσει τη συμμετοχή, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται διεθνώς και θα αποτελέσει κίνητρο».

«Αν κάποιος έχει επιλέξει επιστολική ψήφο, δεν θα μπορεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα. Με μία εξαίρεση, την οποία εισάγουμε γιατί κάποιος μπορεί να μην πρόλαβε ή να μετάνιωσε. Όποιοι εκλογείς έχουν εγγραφεί στην επιστολική ψήφο και δεν έχει παραληφθεί ως τις 5 η ώρα του Σαββάτου ο φάκελός τους από την επιτροπή που θα συγκροτηθεί, τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Απλή και δοκιμασμένη η διαδικασία»

Υπογράμμισε πως η διαδικασία είναι απλή και δοκιμασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, απλώς το ψηφοδέλτιο θα είναι λίγο διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ενημέρωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα κόστος που να βαραίνει τους εκλογείς». «Σαράντα μέρες πριν τις εκλογές, μέχρι τις 28 Απριλίου, οι πολίτες θα πρέπει να συνδεθούν με τους κωδικούς του TAXIS στον gov.gr και να υποβάλουν αίτηση ώστε να εγγραφούν στη διαδικασία επιστολικής ψήφου» κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις