Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

15

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Masdar
ΕΛΛΑΔΑ

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τη Masdar

«Τα νησιά μπορούν να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη συμφωνία της κυβέρνησης με τη Masdar, η οποία έχει στόχο τη μετατροπή του Πόρου σε «πράσινο» νησί».  Σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της COP28, της διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοινώθηκε τι προβλέπει η συμφωνία με τη Masdar, για τον Πόρο. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, περιέγραψε τις τέσσερις δράσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη Masdar, οι οποίες «θα μετατρέψουν τον Πόρο σε βιώσιμο νησί».

Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο νησί, αλλά και την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών. Συγκεκριμένα, τα πλοία που χρησιμοποιούνται στη γραμμή Πειραιάς- Πόρος θα αντικατασταθούν με ηλεκτρικά.  Επίσης, προβλέπεται εξηλεκτρισμός των μεταφορών- με ηλεκτρικά δημοτικά οχήματα, ασθενοφόρα, λεωφορεία- μια υπηρεσία που θα υποστηρίζει τοπικές επιχειρήσεις με ηλεκτρικά φορτηγά, όπως και η εγκατάσταση φορτηγών. Η τέταρτη παρέμβαση αφορά καινοτομίες για τη διαχείριση των αποβλήτων.

“Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματική ευκαιρία»

«Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις απανθρακοποίησης αλλά και ψηφιοποίησης. Έχουμε εξαιρετικά σημαντικά παραδείγματα. Όχι μόνο γιατί επισημαίνουν την επίπτωση που μπορεί να έχει η τεχνολογία στο να καταστήσει νησιά ικανά να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά επίσης γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να ενεργοποιηθούν να συμμετάσχουν και να κατανοήσουν ότι η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματική ευκαιρία», δήλωσε στην εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα συνάψουμε τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα, αλλά πολύ σημαντικού για εμάς, γιατί η σύνδεση Αθήνας και Πόρου είναι σύντομη και έτσι ο εξηλεκτρισμος είναι πιο εύκολος. Επειδή ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε και με διαφορετικές λύσεις, περιβαλλοντικά πιο φιλικές», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως όταν έγινε η συμφωνία με τη VW πολλοί δεν ήξεραν την Αστυπάλαια, αλλά «τώρα έχει μετατραπεί σε πάρα πολύ σημαντικό προορισμό». Ακόμη, αναφέρθηκε στην Τήλο και «τη σημαντική συμφωνία που θα συναφθεί με φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».

earial view of people on white boat
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις