Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές: Η εξήγηση του καθηγητή Λουκίδη
ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές: Η εξήγηση του καθηγητή Λουκίδη

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης που πήραν οι μαθητές: Τα σακουλάκια είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπάρχει ελεύθερη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων

Στα σακουλάκια νικοτίνης που έκαναν χρήση το μεσημέρι της Τετάρτης, μαθητές σχολείου στην Αλικαρνασσό στην Κρήτη, προκαλώντας τους λιποθυμικό επεισόδιο, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης, εξηγώντας το τι περιέχουν αυτά αλλά και με ποια μέθοδο θα πρέπει να διακόπτουν οι πολίτες το τσιγάρο. Όπως είπε ο κ. Λουκίδης τα σακουλάκια είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας πως δεν υπάρχει ελεύθερη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων και υπογράμμισε πως «οποιοσδήποτε θέλει να διακόψει το κάπνισμα θα πρέπει να παίρνει επιστημονική συμβουλή. Υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε πνευμονολογική κλινικές και σε ιδιωτικά ιατρεία και υπάρχει και μια προσπάθεια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να πιστοποιήσει κιόλας αυτά τα ιατρεία μέσω του ΚΕΣΥ».

Μιλώντας για τα συγκεκριμένα σκευάσματα τόνισε πως «υποθετικά είναι συστατικό νικοτίνης το οποίο μπορεί κάποιος να υποκαταστήσει το κάπνισμα χρησιμοποιώντας το μέσα ανάμεσα στο άνω χείλος και στα ούλα, δημιουργώντας μια μικρή απελευθέρωση νικοτίνης, ώστε να μην χρειάζεται να είναι εθισμένο στη νικοτίνη την οποία έχει ο καπνός, χωρίς να έχουν μέσα – σύμφωνα με τα συστατικά που διάβασα κι εγώ- στοιχεία τα οποία περιέχουν στον καπνό του τσιγάρου. Ενώ ερωτηθείς για το συγκεκριμένο περιστατικό σημείωσε πως είναι άγνωστο τι ποσότητα χρησιμοποίησαν τα παιδιά ή αν αυτό τους έφερε κάποιο πανικό.

Πάντα είναι απαραίτητη η ιατρική συμβουλή

«Αυτό όμως που πρέπει να περάσουμε σε όλους, είτε είναι ενήλικες είτε είναι ανήλικοι, είναι ότι δεν κάνουμε ποτέ προσπάθεια να δοκιμάσουμε υποκατάστατα της νικοτίνης με σκοπό να διακόψουμε το κάπνισμα χωρίς να έχουμε ιατρική συμβουλή. Γι αυτό το πράγμα υπάρχουν οργανωμένα ιατρεία και στον ιδιωτικό τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τα οποία οι συμβουλές και τα σχέδια διακοπής του καπνίσματος έχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Αυτό που κάνει κάποιος αυθαίρετα μπορεί τελικά να καταλήξει σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που ακούσαμε» πρόσθεσε.

Τέλος ερωτηθείς για τα προϊόντα, υποκατάστατα τσιγάρων που υπάρχουν ελεύθερα στην αγορά σημείωσε πως «η άποψη της Πνευμονολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι αντίθετη προς την κατανάλωση καπνικών προϊόντων, γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορεί να διακόπτεις το κάπνισμα ή να ξεκινάς ένα προϊόν χωρίς να έχεις αυτό που λέμε πραγματικά, τη γνώση ότι οτιδήποτε εισπνέεις που δεν είναι σαφέστατα ευεργετικό για τον οργανισμό σου, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις