Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τελικά θα έρθει μέρα και θέλει και λύση «καζάν–καζάν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελικά θα έρθει μέρα και θέλει και λύση «καζάν–καζάν»

Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα: «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα»

Προ διετίας απειλούσε ότι θα έρθει νύχτα και απροειδοποίητα. Τώρα έρχεται κατόπιν ειδοποιήσεως (στις 7 Δεκεμβρίου) και μέρα. Ο λόγος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επικείμενο ταξίδι του στην Αθήνα. «Στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου εύχομαι να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν σχολίασε ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε τη λύση του «καζάν–καζάν», δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win–win). «Οι διαφορές υπάρχουν, αλλά μοιραζόμαστε τον ίδιο ουρανό, την ίδια θάλασσα και εύχομαι το ταξίδι μου στην Αθήνα να φέρει θετικά αποτελέσματα».

 

Η στάση της Αθήνας

Από την άλλη, στην Αθήνα έχουν μάθει να κρατάν μικρό καλάθι όταν πρόκειται για τον Ρετζέπ, ο οποίος από «κιμπάρης» και φίλος, μετατρέπεται εν μία νυκτί σε απειλητικό γείτονα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της γείτονος αλλάζει απόψεις ανάλογα με το φύσημα του αέρα. Το αντίθετο, η τουρκική εξωτερική πολιτική εμφανίζει εντυπωσιακή διαχρονική συνέπεια, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που οι προσδοκίες της Αθήνας είναι μικρές. Παρόλα αυτά ο διάλογος θεωρείται (και πρέπει να θεωρείται) πάντα θεμιτός.

Αντιδράσεις

Δεν λείπουν βέβαια και οι αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Και μάλιστα εξ οικείων. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει ήδη δύο φορές την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει στη σχέση της με την Τουρκία αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Κοντινή και η άποψη του Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε άκαιρη την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις