Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

29

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αγριογούρουνα Θεσσαλονίκη: Ανησυχεί η αυξανόμενη εμφάνιση των ζώων
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριογούρουνα Θεσσαλονίκη: Ανησυχεί η αυξανόμενη εμφάνιση των ζώων

Αγριογούρουνα Θεσσαλονίκη: Οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρού ατυχήματος.

Αναστάτωση προκαλεί στις τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση αγριογούρουνων σε όλο και περισσότερες περιοχές. Οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρού ατυχήματος, ενώ εκφράζουν ανησυχίες ότι ο πληθυσμός τους θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Μόλις το καλοκαίρι του 2022 στο Κιλκίς, δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, έπειτα από σύγκρουση περιπολικού με αγέλη αγριόχοιρων. Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Καρτάλης, αντιδήμαρχος καθαριότητας, περιβάλλοντος & ανακύκλωσης Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, έχει συναντήσει επανειλημμένα αγριογούρουνα σε αυλές σπιτιών, με την αύξηση του πληθυσμού τους να ανέρχεται στο 100% από έτος σε έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Βλάχο, ομότιμο καθηγητή δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, «αυτά που βλέπουμε είναι υβρίδια, εμείς έχουμε δημιουργήσει το υβρίδιο, με ανθρωπογενή επίδραση, ενώ πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο». Ο κ. Βλάχος πρόσθεσε «Υπάρχουν όμως και τα αγριογούρουνα, τα οποία έχουν πιο επιθετική διάθεση, χωρίς να σημαίνει ότι και τα υβρίδια είναι πάντα φιλικά στον άνθρωπο, και δεν έχουν καθόλου λίπος στο κρέας τους, σε αντίθεση με αυτά που συναντάμε στις αυλές μας που είναι υπέρβαρα». «Τα δύο είδη διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους, ενώ πρέπει να συνηθίσουμε την ύπαρξή τους. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Η Ρώμη, η Βαρκελώνη και το Βερολίνο πολιορκούνται από χιλιάδες αγριογούρουνα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

«Τα αγριογούρουνα θα κυκλοφορούν στους δρόμους όπως οι αγελάδες στην Ινδία»

Ο κ. Δημήτρης Παντελάκης, πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, είπε ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να κυνηγήσει αγριόχοιρο στην οδό Πόντου στην Καλαμαριά, πολύ κοντά σε σχολείο. «Μπορούμε ως Κυνηγετικός Σύλλογος να συνεισφέρουμε στη μείωση του πληθυσμού τους, αλλιώς θα κυκλοφορούν στους δρόμους όπως οι αγελάδες στην Ινδία», επισήμανε ο κ. Παντελάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις