Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Raptor πλοίο Λέσβος: Η στιγμή της βύθισης, σοκαριστικό βίντεο
ΕΛΛΑΔΑ

Raptor πλοίο Λέσβος: Η στιγμή της βύθισης, σοκαριστικό βίντεο

Raptor πλοίο Λέσβος: Τουρκική ιστοσελίδα ανάρτησε βίντεο από τη στιγμή που τα κύματα «πνίγουν» το πλοίο στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή που το πλοίο Raptor βυθίζεται στα ανοιχτά της Λέσβου δημοσίευσε πριν λίγη ώρα μια τουρκική ιστοσελίδα. Το πλοίο φαίνεται στο βίντεο να παλεύει να μείνει στην επιφάνεια, τη στιγμή που η πρύμνη του έχει ήδη βυθιστεί ενώ παράλληλα έχει εκπέμψει «MAYDAY». Τα κύμματα δείχνουν να «καταπίνουν» αργά και βασανιστικά τον σκελετό του πλοίου.  Το Raptor είχε σαλπάρει από το λιμάνι Al Dekheila της Αιγύπτου με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το φορτηγό πλοίο μετέφερε αλάτι ενώ είχε κατασκευαστεί το 1984, ενώ είχε μήκος 106 μέτρα.

Δείτε το συγκλονιστικό video:

Σε Αιγύπτιο ναύτη ανήκει η σορός που περισυνελέγη από το ναυάγιο στη Λέσβο

Συνεχίζονται υπό βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και με αμείωτους ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των αλλοδαπών αγνοουμένων, μελών του πληρώματος, του φορτηγού πλοίου «RAPTOR», που βυθίστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, στα ανοιχτά της Λέσβου. Οι άνεμοι πλέον έχουν εξασθενήσει και το Λιμενικό με τη συνδρομή από παραπλέοντα σκάφη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση των 12 μελών του φορτηγού πλοίου με σημαία Κομόρες που βυθίστηκε χθες.

Από την γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε από το πρωί της Κυριακής, όταν το πλοίο εξέπεμψε το σήμα κινδύνου, έχει εντοπιστεί ζωντανός 40χρονος Αιγύπτιος (με ειδικότητα λιπαντή) του πλοίου και μια σορός η οποία μεταφέρθηκε στις 8 το βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός έχει ταυτοποιηθεί πλέον και ανήκει σε 30χρονο Αιγύπτιο ναύτη. Όσον αφορά στις δυνάμεις που συνεχίζουν να επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, δύο πλωτά του Λιμενικού (1 Περιπολικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης και 1 Περιπολικό Πλοίο), μια Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ακόμα 4 παραπλέοντα σκάφη. Παράλληλα από το πρωί, πετάει ένα Ελικόπτερο του Λιμενικού και από τις 12:00 έχει ενταχθεί στις έρευνες και ένα αεροσκάφος της Frontex.

Βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες

Στο Raptor, το οποίο βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι), ενώ το πλοίο μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο Αιγύπτιος ναυτικός που διασώθηκε εντοπίστηκε από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πάνω σε ένα βαρέλι να φέρει ελαφρά τραύματα στο κεφάλι. Μιλώντας στους Λιμενικούς αποκάλυψε ότι το “Raptor”, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου, άρχισε να μπάζει νερά από το βράδυ του Σαββάτου.

«Το καράβι από χθες το βράδυ έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες, και ό,τι άλλο μέσο είχαμε στο πλοίο, να βγάλουμε τα νερά, να το αδειάσουμε. Αυτή την εντολή μας έδωσαν. Όταν άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση τότε πήδηξα στη θάλασσα. Είδα άλλα 5 άτομα να πηδούν κι εκείνοι στο νερό και από κει και πέρα δεν τους ξαναείδα», κατέθεσε εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το αν τα άλλα μέλη που πήδηξαν στο νερό φορούσαν σωσίβια. Κατα τη διάρκεια της νύχτας στις έρευνες συμμετείχαν 7 πλοία, ένα πλωτό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης και ένα ελικόπτερο.

Πήρε κλίση λόγω εισροής υδάτων

Όλα άρχισαν χθες στις 7 το πρωί όταν ο καπετάνιος ανέφερε μηχανική βλάβη στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τον πλωτάρχη Νικόλαο Αλεξίου, εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, στο σημείο που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο με τους αλλοδαπούς ναυτικούς επικρατούσαν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 9 μποφόρ με ύψος κύματος 4,5 μέτρα. Μετά από περίπου 1 – 1,5 ώρα ο καπετάνιος δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κάποια κλίση και τότε εξέπεμψαν το σήμα κινδύνου.

Η κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα τρεις ώρες μετά, να εντοπιστεί μέλος του πληρώματος. Ο Αιγύπτιος ναυτικός εντοπίστηκε από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού πάνω σε ένα βαρέλι να φέρει ελαφρά τραύματα στο κεφάλι. Λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ της Κυριακής έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης η σορός που περισυνελέγη από το Λιμενικό Σώμα στο σημείο που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο «Raptor».

Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου θα γίνει η διαδικασία της αναγνώρισης από τον Αιγύπτιο ναυτικό που διασώθηκε.  Το Λιμενικό Σώμα έδωσε το απόγευμα της Κυριακής στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από την μεγάλη επιχείρηση διάσωσης το οποίο δείχνει τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν το πρωί στην περιοχή με τα κύματα να φτάνουν πάνω στη γέφυρα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης. Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί στο σημείο των ερευνών έπνεαν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 8 έως 10 μποφόρ. Στις έρευνες συμμετείχαν από χθες το πρωί 9 παραπλέοντα σκάφη, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο και το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις