Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χριστουγεννιάτικο καλάθι 2023: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο καλάθι 2023: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Χριστουγεννιάτικο καλάθι 2023: Αφορά τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι

Επιστρέφει στα μέσα Δεκεμβρίου το καλάθι των Χριστουγέννων με τρόφιμα που περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι. Στόχος η συγκράτηση των τιμών σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Στα 15,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των απαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου. Μέσα σε ένα έτος προστέθηκαν ακόμα 17 περιπτώσεις φοροαπαλλαγών, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 1.064.  Θεσμικοί επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό, μεγάλες εταιρείες και τράπεζες θα δώσουν μεταξύ άλλων το παρόν στο διήμερο επενδυτικό συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο Λονδίνο. Το road show θα διεξαχθεί παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.

H oικονομία σε αριθμούς

Το τρίτο αίτημα πληρωμής ύψους 1,85 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης υπέβαλε στην Κομισιόν η Ελλάδα. Αφορά στο σκέλος των δανείων. Το συγκεκριμένο αίτημα έρχεται νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη συμβασιοποίηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,52 δισ. ευρώ. Το αίτημα κατατέθηκε λίγες ώρες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση του συνολικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 35,9 δισ. ευρώ, 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνονται τα 5 δισ. ευρώ επιπλέον δανείων που ζήτησε η Ελλάδα στο πλαίσιο του REpowerEU. Σημειώνεται ότι έως σήμερα έχουν υπογραφεί 244 συμβάσεις εκ των οποίων 115 (47%) είναι δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,33 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,93% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 13,4 έτη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαδικασία αξιολόγησης της τρίτης δόσης ύψους 1,72 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Χριστουγεννιάτικο καλάθι του νοικοκυριού

Πρεμιέρα στα μέσα Δεκεμβρίου θα κάνει και φέτος το καλάθι των Χριστουγέννων με τρόφιμα που συνήθως περιλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συγκρατηθούν οι τιμές σε δημοφιλή χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Το εορταστικό καλάθι, το οποίο θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου καλαθιού του νοικοκυριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου και θα ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα περιλαμβάνονται τσουρέκια ή βασιλόπιτα, σοκολάτες, γαλοπούλα και μοσχάρι. Το πιθανότερο είναι, όπως συνέβη και πέρυσι, να μην περιλαμβάνονται μελομακάρονα και κουραμπιέδες για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις