Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη» – Οι Ιταλοί ειρωνεύονται το γερμανικό δημοσιονομικό φιάσκο
ΚΟΣΜΟΣ

«Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη» – Οι Ιταλοί ειρωνεύονται το γερμανικό δημοσιονομικό φιάσκο

Οι σταθερές αξιολογήσεις για τη Ρώμη έρχονται σε αντίθεση με τις δημοσιονομικές δυσκολίες της Γερμανίας

Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να χαμογελάει χαιρέκακα, παρακολουθώντας τη δημοσιονομική πανωλεθρία της Γερμανίας. Μετά από χρόνια γερμανικών αμφισβητήσεων και υποδείξεων, μια σειρά από δημοσιονομικές νίκες για τη Ρώμη συμπίπτει με μια κρίση που συγκλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο έπειτα από μια ολέθρια δικαστική απόφαση που θέτει. εν αμφιβόλω τα σχέδια χρηματοδότησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Carlo Alberto Carnevale Maffe, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, δηλώνει: «Το παραδέχομαι – δεν θα μπορούσα να μην αισθανθώ δικαιωμένος. Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη».

Αντιστροφή ρόλων

Η αντίθεση με τη Γερμανία είναι εντυπωσιακή, καθώς η συμμαχία του Σολτς βρίσκεται εν μέσω μίας  πρωτοφανούς κρίσης. Ένα έκτακτο πάγωμα των δαπανών είναι σε ισχύ έπειτα από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Καρλσρούης που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική του Βερολίνου για τα δημόσια οικονομικά, η οποία προβλέπει δαπάνες με τη χρήση ειδικών κονδυλίων που δεν αποτελούν μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Ενώ η μοίρες των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι αλληλένδετες, η Γερμανία ήδη περνούσε δύσκολες στιγμές, αφού η θεραπεία σοκ για τον απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την καθοδηγούμενη από την Κίνα πτώση της παγκόσμιας ζήτησης ανέκοψαν την ανάπτυξη. Η Μπούντενσμπανκ εκτιμά ότι μία πιθανή  ύφεση είναι σε εξέλιξη.

Οι δυσκολίες της  Γερμανίας θυμίζουν μια παλαιότερη εποχή, όταν απέκτησε τη φήμη του «ασθενή» της Ευρώπης. Οι προβλέψεις της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι μια πτυχή αυτού του χαρακτηρισμού μπορεί να αποδειχθεί αληθινή: το τρέχον έτος είναι πιθανό να είναι το πρώτο από το 2003 που η οικονομία της Ιταλίας αναπτύχθηκε και η οικονομία της Γερμανίας όχι. Μια μόνιμη ειρωνεία της δημοσιονομικής δυσκολίας του Βερολίνου θα μπορούσε να είναι ένα παρατεταμένο χτύπημα στην ανάπτυξη ακριβώς τη στιγμή που η Ιταλία επωφελείται από μια σειρά επενδύσεων χάρη στα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ που θα βοηθήσουν στην επέκταση της το επόμενο έτος.

Περιορισμός δαπανών

Η Γερμανία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έναν περιορισμό των δαπανών, λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Unicredit, ο οποίος περιγράφει την απόφαση του δικαστηρίου ως «καταστροφή» που θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε σκληρές επιλογές για τον περιορισμό των ελλειμμάτων. «Δεν πρόκειται να βγουν και να κόψουν τις συντάξεις, σωστά, ή δεν μπορούν να απολύσουν ανθρώπους στον δημόσιο τομέα από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα κόψουν πράγματα που μπορούν να κόψουν, και αυτό είναι οι επενδύσεις. Αυτό έχει μακροπρόθεσμο αρνητικό αντίκτυπο».

Η αντιπαράθεση των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζει τη δύσκολη σχέση τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αντιδρούσαν στην προοπτική ένταξης της Ιταλίας στο ευρώ τη δεκαετία του 1990, ανησυχώντας ότι τα ασθενέστερα δημόσια οικονομικά της και η ανοχή της στον πληθωρισμό θα υπονόμευαν το νεοσύστατο νόμισμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις