Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο: Τιμή ρεκόρ για ένα σκωτσέζικο “μπουκάλι”
ΚΟΣΜΟΣ

Το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο: Τιμή ρεκόρ για ένα σκωτσέζικο “μπουκάλι”

Ο οίκος Sotheby's περίμενε να συγκεντρώσει μεταξύ 850.000 και 1,37 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικά η πολύτιμη φιάλη έπιασε το ιλιγγιώδες ποσό των 2.500.421 ευρώ

Ένα μπουκάλι από το «πιο περιζήτητο σκωτσέζικο ουίσκι» στον κόσμο πωλήθηκε για περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το Σάββατο (18/11) από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο. Το The Macallan 1926 είναι μία από τις μόλις 40 φιάλες που αντλήθηκαν μετά από παλαίωση σε βαρέλια σερί για 60 χρόνια, γεγονός που το καθιστά το παλαιότερο Macallan vintage που έχει παραχθεί ποτέ, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ο οίκος Sotheby’s περίμενε να συγκεντρώσει μεταξύ 850.000 και 1,37 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τελικά η πολύτιμη φιάλη έπιασε το ιλιγγιώδες ποσό των 2.500.421 ευρώ, αποτελώντας «νέο ρεκόρ για οποιαδήποτε φιάλη ποτού ή κρασιού που πωλήθηκε σε δημοπρασία», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Πριν από την πώληση, ο επικεφαλής του οίκου Sotheby’s για το ουίσκι Τζόνι Φόουλ δήλωσε στο AFP ότι είχε δοκιμάσει ένα μικρό δείγμα.

Από τις 40 φιάλες που γεμίστηκαν το 1986, καμία δεν διατέθηκε για αγορά

«Δοκίμασα μια σταγόνα – μια μικροσκοπική σταγόνα – από αυτό. Είναι πολύ πλούσιο, έχει πολλά αποξηραμένα φρούτα όπως θα περίμενε κανείς, πολλά μπαχαρικά, πολύ ξύλο», είπε, αποκαλώντας το ένα «απίστευτο» ουίσκι. Από τις 40 φιάλες που γεμίστηκαν το 1986, καμία δεν διατέθηκε για αγορά, ενώ κάποιες προσφέρθηκαν στους κορυφαίους πελάτες της Macallan. Το 2019, ο οίκος Sotheby’s πούλησε μια φιάλη The Macallan 1926 έναντι 1,714 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστώντας την τότε την πιο ακριβή φιάλη κρασιού ή οινοπνεύματος που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Στην πώληση του Σαββάτου εκποιήθηκε μία από τις 12 φιάλες που καλύπτονταν με μια ετικέτα σχεδιασμένη από τον Ιταλό ζωγράφο Βαλέριο Αντάμι. Άλλες 12 φιάλες έφεραν ετικέτα από τον ποπ καλλιτέχνη σερ Πίτερ Μπλέικ, ενώ οι υπόλοιπες δύο κυκλοφόρησαν χωρίς ετικέτα. Από αυτές, η μία φιάλη ζωγραφίστηκε ζωγραφισμένη από τον Ιρλανδό καλλιτέχνη Μάικλ Ντίλον και έγινε η πρώτη φιάλη ουίσκι στην ιστορία που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο λίρες, όταν πωλήθηκε το 2018 για 1,2 εκατομμύρια λίρες (1,371 εκατομμύρια ευρώ), ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην ιστοσελίδα του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις