Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Δημοπρασίες 2023: Σε τιμές ρεκόρ πουλήθηκαν οι κιθάρες των Έρικ Κλάπτον και Κερτ Κομπέιν
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δημοπρασίες 2023: Σε τιμές ρεκόρ πουλήθηκαν οι κιθάρες των Έρικ Κλάπτον και Κερτ Κομπέιν

Τα ποσά που δόθηκαν

Σε εξωπραγματικές τιμές πουλήθηκαν οι κιθάρες των δύο θρύλων της μουσικής Έρικ Κλαπτον και Κερτ Κορμπέν, σε δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα η κιθάρα που χρησιμοποίησε ο Κερτ Κομπέιν στην τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος Nirvana (1993-1994) πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Julien’s Auctions έναντι 1,5 εκατ. δολαρίων. Αυτή η Fender Mustang για αριστερόχειρες ήταν η «αγαπημένη» κιθάρα του τραγουδιστή των Nirvana, αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών. Όπως έγινε γνωστό η κιθάρα που δημοπρατήθηκε στο Νάσβιλ του Τενεσί ήταν άθικτη, εν αντιθέσει με πολλές κιθάρες που έσπασε επί σκηνής ο θρύλος της εναλλακτικής ροκ μουσικής. Τον Μάιο, μια Fender Stratocaster που είχε σπάσει ο διάσημος μουσικός πουλήθηκε για 595.000 δολάρια σε δημοπρασία που έγινε στο Hard Rock Cafe της Νέας Υόρκης.

Η αυτοκτονία το 1994

Αφότου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική, με επιτυχίες όπως τα «Smells Like Teen Spirit» και «Come as You Are», κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που σημαδεύτηκε από τον εθισμό του στην ηρωίνη και τη θυελλώδη σχέση του με την Κόρτνεϊ Λαβ, ο Κερτ Κομπέιν αυτοκτόνησε το 1994 σε ηλικία 27 ετών.

1,3 εκατ. δολαρια για την κιθάρα του Έρικ Κλάπτον

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, ο οίκος Julien’s Auctions πούλησε επίσης μια κιθάρα του Έρικ Κλάπτον στην τιμή του 1,3 εκατ. δολαρίων. Αποκαλούμενη «The Fool», αυτή η κιθάρα Gibson SG συνδέθηκε έντονα με την εποχή του Κλάπτον στο συγκρότημα Cream. Η εξατομικευμένη ψυχεδελική διακόσμησή της έκανε τη συγκεκριμένη κιθάρα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του «Summer of Love» («Καλοκαίρι της Αγάπης») του κινήματος αντικουλτούρας του 1967. Τα riffs σε τραγούδια το «Layla» και το «Sunshine of Your Love» χάρισαν στον Έρικ Κλάπτον τη φήμη ενός εκ των σπουδαιότερων βιρτουόζων της κιθάρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις