Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: Χείρα φιλίας με υπαινιγμούς περί «αποστασίας», δριμύ κατηγορώ στον Τσακαλώτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: Χείρα φιλίας με υπαινιγμούς περί «αποστασίας», δριμύ κατηγορώ στον Τσακαλώτο

Κασσελάκης - Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: Δεν θεωρώ ότι είμαι πολιτικό πείραμα - Ιδεοληπτικός με τους φόρους ο Τσακαλώτος

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στον ANT1 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος ενωπίω». Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και μεταδόθηκε τα μεσάνυχτα από το κανάλι. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποχωρήσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τελευταία αυτή του Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος παραιτήθηκε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και έχει στα σκαριά νέο κόμμα, αλλά και τις παρεμβάσεις του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση, ο κ. Κασσελάκης άνοιξε τα χαρτιά του. Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως θέλει να κάνει ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Είπε ότι είναι αριστερός και ότι ποτέ δεν ήταν δεξιός. «Ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν», είπε.

Την άποψη ότι οι επιθέσεις που έχει δεχθεί δείχνουν ότι όσοι τις έκαναν «δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί ενεπλάκη με την πολιτική στην Ελλάδα, αναφέρθηκε αρχικά στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιλογή του να τον βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Συνεχίζοντας, ανέφερε, ωστόσο, ότι είδε «στον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα ένα κενό».

«Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση. Μην ξεχνάτε ότι στα εσωκομματικά μας ήμουν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος είχε θέση, προτάσεις, στο διαδίκτυο, στην κρίση του λαού, στην κρίση των μελών. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλω να κάνω. Το είχα γράψει μάλιστα και σε εφημερίδες, ναι, θέλω να κάνω ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Ακριβώς όπως λέει και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτει από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό θέλω να κάνω», είπε.

Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: Tο Predator, το ναυάγιο έξω από την Πύλο

«Επιστρέφω στην Ελλάδα με την επιλογή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας να με βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Πάντα ήθελα να προσφέρω στον τόπο μου. Έφυγα 14 χρόνων. Πάντα πονούσα την πατρίδα μου. Το γεγονός ότι βιωματικά έζησα μερικές καταστάσεις στα εφηβικά μου χρόνια που μου έδειξαν τη σημασία του κράτους δικαίου, είναι κάτι το οποίο για μένα ήταν ένα στοίχημα προσωπικό, το να μπορώ να προσφέρω, δηλαδή, μια πιο δίκαιη κοινωνία από εκεί όπου άρχισα», είπε αρχικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι πάρα πολύ με τις Ανεξάρτητες Αρχές και το τι γίνεται με την έρευνα για το Predator, για το ναυάγιο έξω από την Πύλο. Γιατί; Μπορεί να μην είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον λαό, αλλά είναι πρώτης προτεραιότητας θέματα για τη δημοκρατία μας. Κι αν η δημοκρατία μας δεν εμπνεύσει αξιοπιστία, τότε οι νέοι θα λένε ”πού πάω να μπλέξω;”. Κι αυτή την ερώτηση πρέπει να την απαντήσουμε», είπε. Στην ερώτηση για τον αν είχε τη φιλοδοξία να προχωρήσει κι άλλο επιχειρηματικά, απάντησε ότι επέλεξε μια άλλη πορεία, «διότι είδα στον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα ένα κενό. Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση. Μην ξεχνάτε ότι στα εσωκομματικά μας ήμουν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος είχε θέση, προτάσεις, στο διαδίκτυο, στην κρίση του λαού, στην κρίση των μελών».

«Εκλέχτηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος»

Για τους συντρόφους του, την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, που τον κατηγορούν ότι είναι δεξιός και τον παρομοιάζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Πέπε Γκρίλο, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι είναι αριστερός και το δείχνει έμπρακτα. «Ξέρετε τι έκανε ο Τραμπ; Προκάλεσε τον κόσμο για να κάνει μια εξέγερση στο Καπιτώλιο της χώρας επειδή δεν αποδέχτηκε την ήττα του. Εκλέχτηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος. Ο Τραμπ προκάλεσε μια δημοκρατική εκτροπή στις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις οι οποίες είναι τραμπικές, είναι εκείνων που δεν αποδέχονται την επικράτησή μου στις εσωκομματικές εκλογές. Εκλέχθηκα δημοκρατικά από τη βάση του κόμματος. Έχω τείνει χείρα φιλίας».

Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: «Ποτέ δεν θα έκανε παρακολουθήσεις ο Τσίπρας»

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα, και χρέωσε το predator και τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με τι αποδείξεις;» ρώτησε ο Ν. Χατζηνικολάου. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αποδείξει. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα ενιαίο κέντρο από το Μαξίμου» είπε. Για τα άρθρα με θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε: «Έχω γράψει πολλά άρθρα, όπως και για τον Μπάιντεν, ενώ όσοι κατακρίνουν δεν καταλαβαίνουν τι σκέφτονταν οι νέοι Έλληνες εκείνη την εποχή».

«Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώριζα από το 2012, επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά, μπορώ να σας πω πως το ποιόν του ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται με του άλλου. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ίδιος χρεώνει τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι προσωπική μου εκτίμηση, δεν είμαι εγώ εισαγγελέας», είπε.

«Έτεινα χείρα φιλίας»

Για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις σημείωσε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση. Σχετικά με τη διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο από συνέντευξη και του συζύγου του, Τάιλερ Μακμπέθ, με τον κ. Κασσελάκη να λέει με δόση χιούμορ πως εκείνος είναι καλύτερος από τον ίδιο στις συνεντεύξεις. Ο κ. Κασσελάκης πρόσθεσε ότι είναι υπερήφανος για τον σύζυγό του.

Για τεκνοθεσία και γάμο ομοφύλων

Για την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας, τόνισε ότι ζήτησε συγγνώμη από όσους έθιξε. «Υπάρχει διαφορά κουλτούρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης» είπε, και σημείωσε πως θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα», επισήμανε. Για τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως συζήτησαν για τον γάμο ομοφύλων, με τον πρωθυπουργό να του λέει πως θα έρθει στη συζήτηση εντός της τετραετίας. «Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να ζήσει το όνειρό του στη χώρα του».

«Θα πάω στρατό μετά το συνέδριο την άνοιξη» -«Ο Μητσοτάκης εργαλειοποίησε τον φράχτη του Έβρου»

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι μετά το συνέδριο την άνοιξη θα πάει να κάνει τη θητεία του στον Ελληνικό Στρατό. Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον φράχτη του Έβρου στις 31 Μαρτίου είπε πως τον παρότρυνε να μπλέξει με τα κοινά. «Δεν μπορούσα να βλέπω την αποπροσανατολιστική επίσκεψη Μητσοτάκη μετά το έγκλημα των Τεμπών. Ο Μητσοτάκης εργαλειοποίησε τον φράχτη του Έβρου». Για τον φράχτη τόνισε πως δεν είναι δογματικά εναντίον. «Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», σημείωσε.

«Η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική, άλλοι είναι που εργαλειοποιούν τον φράχτη» επισήμανε, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι λίγο μετά την τραγωδία στα Τέμπη πήγε στον φράχτη για να αλλάξει ατζέντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι η πρώτη γραμμή άμυνας πρέπει να είναι επαγγελματικός στρατός.

Για μετανάστευση

Χαρακτήρισε πολύ ευαίσθητο θέμα το Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο».

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι η εν λόγω πρόταση ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιον λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά», είπε. «Είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να επιχειρήσει».

Για τη φορολογία

Για το περιβόητο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, που έγινε ντόρος τις προηγούμενες ημέρες, τόνισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων γιατί η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακή περίοδο. «Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό» είπε, και πρόσθεσε ότι μπερδεύεται ο κόσμος με τους συντελεστές που αλλάζουν όλη την ώρα. «Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή», είπε.

Για το περιβόητο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ

Ο κ. Κασσελάκης, εξηγώντας τη θέση του για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, είπε πως «στην ομιλία μου στο Economist ανέλυσα την έκθεση της Standard & Poors για την επενδυτική βαθμίδα, όπου εκεί έλεγε η Standard & Poors ότι είναι ένα πολύ μεγάλο ”μαξιλάρι” το συγκεκριμένο. Αναφέρθηκα στη χρηστή διοίκηση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου όντως ήταν μια τίμια κυβέρνηση. Είχε ένα δύσκολο έργο, το έφερε εις πέρας».

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου σε βόλτα στον δρόμο προς τη Βουλή απάντησε «το 37 δεν θα μπορούσε να ήταν και λιγότερο;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα, λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα…».

«Υπεύθυνος για την υπεραπόδοση των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος»

Ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε στη συνέχεια: «Ο κ. Τσίπρας, που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει εικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον κ. Τσακαλώτο, λέγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοση των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής».

«Δεν έχω δει κάτι τοξικό από τον Πολάκη»

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να πάψει να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η ΝΔ έχει έμμισθα τρολ». Για τις δηλώσεις Σκουρλέτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως απέδειξε για ποιον λόγο θα έπρεπε να διαγραφεί, ενώ ξεκαθάρισε πως για τις κατηγορίες που αφορούν τα τρολ, το έχει ερευνήσει και δεν ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί. Για τον Παύλο Πολάκη ανέφερε πως δεν ταυτίζεται με τα όσα έχει πει στο παρελθόν, αλλά από τότε που ανέλαβε δεν έχει δει κάτι τοξικό από αυτόν.

«Έχω πει στην Αχτσιόγλου ότι τείνω χείρα φιλίας»

«Ο κόσμος βασίζεται στην Έφη Αχτσιόγλου για τη συνοχή στο κόμμα. Έχω ζητήσει πολλές φορές από τον Αλέξη Χαρίτση να γίνει τομεάρχης Οικονομικών», είπε ο κ. Κασσελάκης. Σχετικά με το ενδεχόμενο η Έφη Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως στην τελευταία του ομιλία απευθύνθηκε σε μέρος της «Ομπρέλας». «Η κα Αχτσιόγλου έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε, και δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα αποχωρήσει. Έφερε ως παράδειγμα τον κ. Χαρίτση, στον οποίον πρότεινε τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι πρότεινε ρόλο και στην κυρία Αχτσιόγλου, η οποία επέλεξε να αφιερωθεί μετά τις εκλογές στην οικογένειά της.

«Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξανά την κυβέρνηση όπως θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023»

Είπε πως δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το όραμά του. Δεν θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό πείραμα», τονίζοντας πως είναι ένας νέος άνθρωπος που εκλέχτηκε από μια βάση, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με προγραμματικές προτάσεις που είχε θέσει. «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας», είπε για τις ευρωεκλογές. Ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως «του μείγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό». «Η κοινωνική δυναμική είναι διαφορετική τώρα από τον Απρίλιο-Μάιο της πρώτης εκλογής των βουλευτικών. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019. Για να μπορέσουμε να πετύχουμε στις Ευρωεκλογές πρέπει να σεβαστούμε τον ψηφοφόρο».

Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: «Ο Τσίπρας δεν με στήριξε, είναι τελείως ουδέτερος»

«Πολλοί λένε ότι είμαι φυτευτός του Μπάιντεν και του Τζορτζ Σόρος και όποιον θέλετε. Ο Στέφανος είμαι. Με τον Αλέξη Τσίπρα χτίσαμε μια πολύ καλή σχέση ειδικά μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου που ταξιδεύαμε μαζί στην Ελλάδα εν μέσω της εκλογικής Επιτροπής και του εκλογικού αγώνα εκείνου», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ένας καλός, σεμνός, προσιτός άνθρωπος. «Κάθε φορά που μιλάμε, έχει τη σοφία να μου πει “αυτή είναι η συμβουλή μου, αλλά γνωρίζω ότι εσύ θα αποφασίσεις το δικό σου”».

Για το αν τον στήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Κασσελάκης απάντησε: «Όχι, βέβαια. Ο άνθρωπος ήταν τελείως ουδέτερος και καλά έκανε. Πώς να με υποστηρίξει; Με ποιον τρόπο να με υποστηρίξει; Έπρεπε να κερδίσω την εκλογή μου μόνος μου. Δεν χρειάζομαι το μαξιλαράκι κανενός».

Για τα πλεονάσματα και τη δημόσια Υγεία

«Άμα εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία, που είναι 3% του ΑΕΠ, η δαπάνη του Έλληνα, όχι του κράτους, του Έλληνα η ιδιωτική δαπάνη, είναι περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ. Αν εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία και αυτή η δαπάνη μειωθεί από τα 6,5 στα 3, είναι σαν να δίνουμε μια φοροαπαλλαγή στον Έλληνα και στα πιο αδύναμα στρώματα κατά 3,5 δισ. Όταν κοιτάς το μείγμα φορολογίας, η φορολόγηση πρέπει να είναι μια εξίσωση που ακολουθεί τις επενδύσεις σου και την απόδοση των επενδύσεών σου. Η δημόσια Υγεία αποδίδει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα, ένα κοινωνικό πλεόνασμα. Είναι έμμεση φοροαπαλλαγή για τον πολίτη», είπε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά»

Για τις διεθνείς επαφές της χώρας μας, είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σύμμαχος χωρίς ανταλλάγματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά. Πρόσθεσε πως υπάρχει οπλισμός που έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία και δεν έχει αντικατασταθεί.

Για Ερντογάν και ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σχετικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ότι παρόμοια συνάντηση είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Για τον διάλογο με την Τουρκία τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτος και πως είναι καλό ότι χτίζουμε εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει μια νηνεμία στις σχέσεις μας στο Αιγαίο. «Πρέπει να δούμε έμπρακτα ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Ευρώπη και στο μεταναστευτικό και να έχουμε έναν καλό γείτονα δίπλα μας. Προφανώς όλη η θετική ατζέντα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι ευπρόσδεκτο», πρόσθεσε.

Κασσελάκης – Χατζηνικολάου Ενώπιος ενωπίω: Για το Μεσανατολικό

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν συμφωνεί με τη στάση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό. Χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την ψήφο της χώρας μας στον ΟΗΕ που απείχε και ότι προσωπικά δεν τον εκφράζει. «Το να λέει δηλαδή η διεθνής κοινότητα με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εμείς να απέχουμε. Έχω καταδικάσει, και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουμε πλήρως τη Χαμάς και την τρομοκρατική δράση της στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι, και το γεγονός ότι κρατάνε ομήρους, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια -«Δεν θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια να ρημάξουν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως είχε υποτροφίες σε όλα τα σχολεία που είχε φοιτήσει, ενώ μίλησε για συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια ώστε να αναβαθμιστεί και η παροχή στα δημόσια πανεπιστήμια. «Είναι μεγάλη συζήτηση το ότι στην Ελλάδα δεν σπουδάζεις αυτό που επιθυμείς. Δεν είμαι υπέρ των βανδαλισμών, δεν θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια να ρημάξουν», τόνισε.

«Δεν θα αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε ότι η διακήρυξη του κόμματος καλύπτει όλο τον χώρο στο αριστερό φάσμα. Το ίδιο πρεσβεύει και το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ, είπε. «Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει, είμαστε υπερήφανοι για αυτό», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις