Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αργίες Χριστουγέννων 2023: Ποιες μέρες «πέφτουν» φέτος οι γιορτές
ΕΛΛΑΔΑ

Αργίες Χριστουγέννων 2023: Ποιες μέρες «πέφτουν» φέτος οι γιορτές

Αργίες Χριστουγέννων 2023: Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μικροί και μεγάλοι περιμένουν πώς και πώς τις μέρες ξεκούρασης

Οι ημέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και μικροί και μεγάλοι περιμένουν τις μέρες ξεκούρασης στην πιο γιορτινή εποχή του χρόνου. Φέτος τα Χριστούγεννα «πέφτουν» Δευτέρα. Αργία είναι και η επόμενη, δηλαδή η 26η Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη, προσφέροντας τη δυνατότητα για ένα γιορτινό τετραήμερο, για όσους δεν εργάζονται Σαββατοκύριακο. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πρωτοχρονιά, που είναι την ακριβώς επόμενη Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι, Αργία είναι και η ημέρα της γιορτής των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου, που φέτος «πέφτει» Σάββατο.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά έως και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Ως εκ τούτου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν πάλι την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024.

Αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί  μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις