Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά από έρευνα για διαφθορά
ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά από έρευνα για διαφθορά

Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο συλλήψεις

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται μετά από εμπλοκή του σε εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά. Ο Κόστα είπε σε διάγγελμά του ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας». Η ανακοίνωσή του ήρθε λίγες ώρες αφότου η πορτογαλική αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του επιτελείου του ενώ έκανε έφοδο σε πολλά δημόσια κτίρια και άλλα ακίνητα στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας για διαφθορά. Οι Πορτογάλοι εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες σε συμφωνίες για λίθιο και «πράσινο» υδρογόνο, ερεύνησαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σύλληψη δύο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Ο ένας εξ αυτών είναι ο υπουργός Υποδομών, Ζοάο Γκαλάμπα.

Η εφημερίδα Publico ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, περιλαμβανομένων του Βίτο Εσκαρία, προσωπάρχη του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, και του συμβούλου επιχειρήσεων Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο.  Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο Reuters τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει σε δηλώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP/Washington Post/AP

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις