Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία: Προειδοποίηση Έλον Μασκ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία: Προειδοποίηση Έλον Μασκ

Τεχνητή Νοημοσύνη και εργασία: Μια ασυνήθιστη «κουβέντα»

Ο Ίλον Μασκ προέβλεψε ότι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη κάποια στιγμή κανείς δεν θα χρειάζεται να εργάζεται και  ο άνθρωπος θα χρειαστεί να αναζητήσει το νόημα της ζωής.  Στο τέλος συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στη Βρετανία, έγινε μια συζήτηση ανάμεσα στον Ίλον Μασκ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ. Η 50λεπτη συνομιλία που έμοιαζε με συνέντευξη περιελάμβανε την πρόβλεψη του Μασκ ότι η τεχνολογία θα καταστήσει περιττή την αμειβόμενη εργασία. Προειδοποίησε επίσης για ανθρωποειδή ρομπότ που «θα μπορούν να σας κυνηγήσουν οπουδήποτε».

«Βλέπουμε εδώ την πιο ανατρεπτική δύναμη στην ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο Μασκ αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη. «Θα έρθει μια στιγμή όπου δεν θα χρειάζεται καμία δουλειά, θα μπορείτε να έχετε μια δουλειά αν τη θέλετε για προσωπική ικανοποίηση, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα πάντα. Είναι και καλό και κακό, μία από τις προκλήσεις στο μέλλον θα είναι πώς θα βρούμε νόημα στη ζωή».

Οι δύο άνδρες μίλησαν για το πώς το Λονδίνο είναι κορυφαίος κόμβος για τη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης και πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη μάθηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σούνακ αναφέρθηκε στο «άγχος» που έχουν οι άνθρωποι για τις θέσεις εργασίας και με τον Μασκ συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης ενός «διαιτητή» που θα παρακολουθεί τους υπερ-υπολογιστές του μέλλοντος.

Ο Μασκ έχει επενδύσει σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αλλά έχει επίσης εκφράσει τους φόβους του ότι θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνία και την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. «Υπάρχει μια ανησυχία για την ασφάλεια, ειδικά με τα ανθρωποειδή ρομπότ – τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να σε κυνηγήσει μέσα σε ένα κτίριο ή πάνω σε ένα δέντρο», είπε στο ακροατήριο.

white robot toy holding black tablet

Η ιδιότυπη συνέντευξη του Σούνακ με τον Ιλον Μασκ

Δεν βλέπεις κάθε μέρα τον πρωθυπουργό μιας χώρας να παίρνει τέτοια συνέντευξη από έναν επιχειρηματία, αλλά ο Σούνακ φάνηκε χαρούμενος που φιλοξένησε τον διάσημο καλεσμένο του. Η ιδιότυπη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μπροστά σε προσκεκλημένους από τον κλάδο της τεχνολογίας σε μια πολυτελή αίθουσα στο Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου.

Ασυνήθιστο ήταν και το γεγονός ότι σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός δεν επετράπη να μπουν κάμερες και η Downing Street έδωσε στη δημοσιότητα το δικό της υλικό, σημειώνει το BBC. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, με τον Ίλον Μασκ να λέει: «Ένας από τους γιους μου δυσκολεύεται να κάνει φίλους και ένας φίλος μέσω τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν υπέροχος γι’ αυτόν».

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις