Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Την ώρα που ο Μπόμπι Μουρ ντύθηκε στα ερυθρόλευκα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Την ώρα που ο Μπόμπι Μουρ ντύθηκε στα ερυθρόλευκα

Όταν την Πέμπτη Οκτωβρίου 2023 τα… «σφυριά» της Γουέστ Χαμ μπήκαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για να τα… βάλουν με τον Ολυμπιακό στα πλαίσια του Γιουρόπα Λιγκ (έχασαν τα… «σφυριά» με 2-1) θυμήθηκα το 1972!

Γύρισα δηλαδή πίσω 51 χρόνια! Ήταν ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου του 1972! Η ζέστη είχε αρχίσει να δείχνει τις… διαθέσεις της! Εκείνο το βράδυ το στάδιο Καραϊσκάκη ήταν έτοιμο για έναν μεγάλο αγώνα! Ο Ολυμπιακός του Νίκου Γουλανδρή υποδεχόταν την πρωταθλήτρια Βραζιλίας την ιστορική Κορίνθιανς. Ο αγώνας μπορεί να είχε χαρακτήρα φιλικό ήταν για τους ερυθρόλευκους, μια ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους!  Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε εκείνο το βράδυ και ο διάσημος Μπόμπι Μουρ! «Ο θρυλικός Άγγλος αμυντικός της Γουέστ Χαμ και αρχηγός της εθνικής Αγγλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, Μπόμπι Μουρ είχε προσκληθεί από τον εμβληματικό πρόεδρο του Ολυμπιακού, Νίκο Γουλανδρή, στην Ελλάδα»! Έγραφαν οι εφημερίδες όχι μόνο οι αθλητικές αλλά και οι πολιτικές, μισό αιώνα πριν! Μάλιστα όπως διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα εκείνης της ημέρας «στον Μπόμπι Μουρ έγινε και πρόταση να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού εναντίον της βραζιλιάνικης Κορίνθιανς…»! Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως για να έρθει στην Ελλάδα ο βρετανός άσος… έβαλε το χεράκι του ο Άγγλος κοουτς Άλαν Άσμαν που ήταν προσωπικός φίλος του Μουρ. Και να θυμίσουμε πως ο Άλαν Άσμαν υπήρξε προπονητής του Ολυμπιακού.

 

Είναι γεγονός πως ο Άγγλος διεθνής παίκτης σε εκείνο το ματς έδωσε…ρέστα! Όπως έγραψαν οι συνάδελφοι «ο αμυντικός ογκόλιθος δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ματς»! Και φυσικά πρέπει να τονίσω πως ο Μπόμπι Μουρ «εκφράστηκε με θετικά σχόλια στις γηπεδικές συνθήκες. Μάλιστα επεσήμανε τις γλωσσικές δυσκολίες αλλά και εξήρε τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των φιλάθλων του πειραϊκού συλλόγου προς το πρόσωπό του…»!  Μετά τον αγώνα (ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0 από την Κορίνθιανς) που τον παρακολούθησαν κοντά στις 30 χιλιάδες θεατές (το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ήταν κατάμεστο) ο Μουρ έδειχνε ευτυχισμένος και είχε πάντα ένα καλό λόγο να πει για όλους! Οι φίλοι του Ολυμπιακού έδειχναν και ήταν ευτυχισμένοι. Ξέχασαν ή δεν τους ενδιέφερε το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι ο αγώνας πέρασε σε δεύτερη μοίρα από την ώρα που ο Μπόμπι Μουρ ντύθηκε στα ερυθρόλευκα!

 

Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως ο Μουρ που έφυγε πρόωρα από την ζωή έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ για το ποδόσφαιρο και για τις αγγλικές ομάδες. «Μετά τη Γουεστ Χαμ θα υποστηρίζω πλέον τον Ολυμπιακό…»! Τόνισε χαρακτηριστικά όταν η συζήτηση έφθασε στον Ολυμπιακό. Ακολούθως με την σύζυγο του την Τίνα, αναχώρησε για την Μύκονο όπου και πέρασε λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης.  Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η συνέντευξη που ο Μουρ έδωσε στο περιοδικό ΓΚΟΛ. «Στα 30 του χρόνια ο Μπόμπι Μουρ φιλοδοξεί να καταρρίψει το ρεκόρ του μεγάλου -ίσως του μεγαλύτερου- άσου των βρετανικών γηπέδων, του Μπόμπι Τσάρλτον, που έχει 106 συμμετοχές στην εθνική ομάδα» έγραψε το περιοδικό.

Στην ιστορική εκπομπή μου τα ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ και στα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ το ίδιο βράδυ μετέδωσα: «Ο Μπόμπι Μουρ είναι ο αρχηγός της εθνικής Αγγλίας και όλοι πιστεύουν ότι τις 93 συμμετοχές που έχει σήμερα, θα μπορέσει να κάνει τουλάχιστον 110. Θα τα καταφέρει»; Και η απάντηση ήρθε με την φωνή του Μουρ «You never know (ποτέ δεν ξέρεις) απάντησε στη σχετική ερώτηση. Το ρεκόρ του Τσάρλτον είναι πολύ σημαντικό». Ακόμη πρέπει να πούμε ότι «ο Μπόμπι Μουρ ήρθε στην Ελλάδα και αποδείχθηκε πολύ συνάδελφος…»! Τι σημαίνει αυτό; «Στην Αγγλία ο διεθνής άσος της Γουεστ Χαμ θεωρείται και διαπρεπής αθλητικός συντάκτης»! Μάλιστα στο περιοδικό «SHOOT» που έγραφε ο Μουρ, τα κομμάτια του είχαν μεγάλη πέραση!  Όταν ήρθε στην Ελλάδα καλεσμένος του Ολυμπιακού οι δημοσιογράφοι δεν τον… κυνήγησαν για μια δήλωση του! Το έκανε μόνος του και μάλιστα με το χαμόγελο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις