Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδιας, ενώ επιμένει και διευρύνει το καλάθι του νοικοκυριού σε μια προσπάθεια να μειώσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά.

Φυγή προς τα εμπρός σχεδιάζει ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να τελειώσει οριστικά τις όποιες συζητήσεις, αλλά και γκρίνιες συνεχίζονται στην κομματική βάση, αλλά και στην κοινωνία για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και σε μια προσπάθεια να κάνει πράξη αυτό που δήλωσε ο ίδιος το βράδυ της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα το μεταρρυθμιστικό της έργο, έχοντας λάβει τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στην κάλπη. Στη ΝΔ έχουν ήδη αποκωδικοποιήσει αυτά τα μηνύματα και τα πρώτα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί.

 

Οι αρχικές αυτές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί το κυβερνών κόμμα να είναι πανίσχυρο σε ολόκληρη την επικράτεια, ωστόσο κάποιες «ρωγμές»> που παρατηρήθηκαν με την απώλεια συγκεκριμένων περιφερειών, αλλά και δήμων καταδεικνύουν μια δυσαρέσκεια όχι προς το σύνολο, αλλά σε επιμέρους τμήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πολίτες, σύμφωνα με αυτήν τη συλλογιστική, δείχνουν δυσαρεστημένοι για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο της νέας κυβέρνησης, τις αστοχίες και τις αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών, αλλά και τις όποιες αλαζονικές συμπεριφορές παρατηρήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη μέσω των δηλώσεών τους.

Στηλίτευση της αλαζονείας

Μάλιστα ο τελευταίος παράγοντας, αυτός των αλαζονικών συμπεριφορών, στηλιτεύτηκε και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, που δήλωσε ότι οι πολίτες μπορεί να συγχωρούν λάθη, αλλά όχι τέτοιου είδους συμπεριφορές. Με αυτά ως δεδομένα ο πρωθυπουργός έχει ήδη σχεδιάσει τον «οδικό χάρτη», στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, στέλνοντας μέσω συνεργατών του αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς και στελέχη ότι προτεραιότητες είναι η καθημερινότητα του πολίτη, η ανακούφιση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες και η ολοκλήρωση, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, του μεταρρυθμιστικού έργου που είχε παρουσιάσει ο ίδιος και προεκλογικά, αλλά και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η μάχη της καθημερινότητας

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει και εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ επιμένει και διευρύνει το καλάθι του νοικοκυριού σε μια προσπάθεια να μειώσει -όσο αυτό είναι δυνατόν- τις επιπτώσεις της ακρίβειας στα νοικοκυριά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ήδη και η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και της ενέργειας, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μην αναγκαστούν να πληρώσουν αυξημένα τιμολόγια μετά τις αυξήσεις που θα υπάρξουν στην τιμή της κιλοβατόρας.

Την ίδια ώρα νομοθετήθηκαν οι μόνιμες αυξήσεις σε κατώτατο μισθό, μισθούς του δημοσίου και συντάξεις, που σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, και θα διευκολύνουν τα νοικοκυριά τώρα που η ακρίβεια επιμένει και θα παραμείνουν και μετά το κύμα ακρίβειας, ενισχύοντας έτσι μόνιμα το εισόδημα των πολιτών και αυξάνοντας της καταναλωτική τους δύναμη. Σε οικονομικό επίπεδο, η εξαγορά μέρους της Άλφα Μπανκ, αλλά και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δίνουν δύο πολύ ισχυρά μηνύματα για την ευρωστία της ελληνικής οικονομίας με όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, οι πρώτες προσλήψεις στο δημόσιο έχουν ήδη δρομολογηθεί και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η υγεία, ανακοινώθηκε ο νέος τρόπος πρόσληψης διοικητών των φορέων του δημοσίου, αλλά και των νοσοκομείων, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστούν τα πρώτα σχέδια της μεταρρύθμισης στους τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι, με το «αντιπολιτευτικό κενό» που υπάρχει αυτήν την περίοδο λόγω των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες γίνονται οι ίδιοι η πιο αυστηρή και επικριτική αντιπολίτευση που θα μπορούσε να έχει και σε αυτούς δίνει καθημερινές εξετάσεις η κυβέρνηση.

Οι πολίτες, λοιπόν, έστειλαν μηνύματα στις πρόσφατες κάλπες, παρά το γεγονός ότι ήταν «αυτοδιοικητικές κάλπες», έχουν ωστόσο μπροστά τους μια αμιγώς πολιτική αναμέτρηση, αυτή των ευρωεκλογών. Και αν στη ΝΔ και την κυβέρνηση επιθυμούν να ανακτήσουν την πλήρη εμπιστοσύνη των πολιτών, θα πρέπει να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις