Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

24

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες στα νησιά 2023: Γεμίζουν οι δομές λόγω αύξησης των ροών
ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες στα νησιά 2023: Γεμίζουν οι δομές λόγω αύξησης των ροών

Μετανάστες στα νησιά 2023: Αύξηση 433% στις ροές τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με πέρσι - Μειωμένες οι αφίξεις τον Οκτώβριο αλλά οι δομές εμφανίζονται αρκετά πιεσμένες - Στους δρόμους οι μετανάστες στη Ρόδο

Η ραγδαία αύξηση στις μεταναστευτικές ροές τους προηγούμενους μήνες είχαν ως αποτέλεσμα μία σημαντική πίεση στις δομές φιλοξενίας στα νησιά θέτοντας τις ελληνικές αρχές σε επιφυλακή καθώς εάν αυτές «ξεχειλίσουν», θα ξεχειλίσει και η οργή στις τοπικές κοινωνίες. Πλέον η διαχείριση της κατάστασης αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, αφού βάσει των διαθέσιμων στοιχείων οι ροές για τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασαν αύξηση 433% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δομές να έχουν φτάσει στα όριά τους.

Από τις 33 δομές που έχει πλέον η χώρα, ορισμένες από αυτές βρίσκονται στα νησιά, κυρίως του Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα μέσα του Οκτωβρίου, στη ΒΙ.ΑΛ. Της Χίου που βάσει απόφασης του Σ.τ.Ε. πρέπει να έχει ανώτερη χωρητικότητα τα 1.014 άτομα, διαμένουν 1.024 άτομα ενώ συνολικά στο νησί 1.034 πρόσφυγες και μετανάστες. Το μεγαλύτερο φορτίο σηκώνει η Λέσβος με περίπου 4.600 άτομα, ακολουθεί η Σάμος με 4.050 (επίσημη δυναμικότητα 3.000), η Κως με 3.400 (επίσημη δυναμικότητα 2.140), η Λέρος με 2.600 άτομα (επίσημη δυναμικότητα 2.140). Αντίστοιχα για τα νησιά έχει ξεπεραστεί το ψυχολογικό όριο των 10.000 διαμενόντων μεταναστών που υπήρχε την περίοδο 2021 – 2023, αφού πλέον αυτοί ξεπερνούν τις 16.000. Αντίστοιχα συνολικά σε όλη τη χώρα οι διαμένοντες σε δομές ξεπερνούν τους 30.000.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Ρόδο, στην οποία δεν υπάρχει δομή

Καταγγελία για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη Ρόδο έκανε κάτοικος του νησιού. Σε φωτογραφικό υλικό που απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, διακρίνονται πολλοί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά κοιμούνται ακόμα και μέσα σε χαρτόκουτα, στη μέση της πλατείας του νησιού. Στον τηλεοπτικό σταθμό όπου έγινε η καταγγελία μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. «Δεν έχουμε αύξηση των ροών, τις τελευταίες 20 ημέρες έχουμε μεγάλη μείωση», ανέφερε αρχικά.

«Έχουμε ένα πρόβλημα στη νότιο Δωδεκάνησο και θα σας το εξηγήσω, ωστόσο στα χερσαία σύνορα έχουν μηδενιστεί οι ροές, ειδικά στον Έβρο», ανέφερε και συμπλήρωσε «Στο βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο και τη Σάμο έχουν μειωθεί κατά πολύ, υπάρχει μία μεταναστευτική πίεση στη νότιο Δωδεκάνησο, όπως στη Σύμη και στο Καστελόριζο και στη Ρόδο. Αναλυτικά, έχουμε 31 μετανάστες στο Καστελοριζο τους οποίους μεταφέρουμε στην Κω και στη Λέρο». «Η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα», δήλωσε και συνέχισε «Στη Ρόδο δεν έχουμε δομή. Δεν συζητάμε να δημιουργήσουμε δομή, ούτε έχουμε προγραμματίσει κάτι τέτοιο. Όμως αυτό δημιουργεί μία αδυναμία γιατί πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν στη Λέρο και στη Κω αυτό δημιουργεί μια δυσκολία, μία αναστάτωση. Αυτό το γεγονός δείχνει τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε δομές».

«Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έχουν σύγχρονες δομές και κάποιοι αντιδρούσαν, όμως αυτή είναι η λύση. Σε αντίθεση με την Ιταλία και άλλες χώρες έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα υποδοχής μεταναστών»

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία έως και τέλος Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι ροές αφίξεων παράνομων μεταναστών στη χώρα για το πρώτο 9μηνο του 2023 είναι αυξημένες κατά 170% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει 29.714 αφίξεις έναντι μόλις 11.023 το 2022. Σημειώνεται δε πως βάσει των διαθέσιμων στοιχείων οι ροές για τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασαν αύξηση 433% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Την ίδια ώρα, τα δεδομένα αυτά θέτουν υπό πίεση την συνολική μεταναστευτική πολιτική της χώρας αφού, στους 9 μήνες που πέρασαν το 2023 η καταγράφηκαν μόλις 5.140 επιστροφές, ένα νούμερο σημαντικό, αλλά δυσανάλογο σε σχέση με τις καταγεγραμμένες αφίξεις.

Αντίστοιχα πίεση δέχονται και οι δομές φιλοξενίας, αφού ενώ το πρώτο 9μηνο του 2022 υπήρχαν 18.438 διαμένοντες συνολικά στις 33 δομές ανά την επικράτεια, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στους 30.535 για το 2023. Μάλιστα, ποσοστιαία η αύξηση είναι 66% στις δομές της ενδοχώρας και 294% στα νησιά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις