Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ο εφιάλτης και η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο εφιάλτης και η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ήταν σοβαρό το συμβάν; Ήταν φαρσοκωμωδία;  Ή ήταν σοβαρό συμβάν σε φόντο φαρσοκωμωδίας;  Ότι κι αν ήταν από τα τρία, το Ελληνικό Ποδόσφαιρο έκανε ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω!  

Αντί το ελληνικό «ελ κλάσικο», το ντέρμπυ των αιωνίων «Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός» ή «Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός», να είναι ο καθρέπτης του ποδοσφαίρου μας έχει καταντήσει ο… εφιάλτης του! Στην εξηντάχρονη καριέρα μου είδα πολλά και άκουσα ακόμη περισσότερα. Έζησα στιγμές που οι φίλαθλοι και των δυο «ανακατεμένοι» παρακολουθούσαν το ντέρμπυ δίπλα δίπλα.

 

Με την πάροδο των χρόνων όλα άλλαξαν! Τα «πάνω» πήραν την… κάθοδο και τα «κάτω» πήραν τον δρόμο για την κορυφή! Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που έγινε πριν από 59 χρόνια (17 Ιουνίου του 1964) στη Λεωφόρο και σε ντέρμπυ για το κύπελλο. Το παιχνίδι (ήταν το δεύτερο γιατί και το πρώτο είχε λήξει ισόπαλο) έληξε κι αυτό ισόπαλο 1-1. Έτσι πηγαίναμε ολοταχώς για μια τρίτη συνάντηση! Βλέπετε, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτυ και οι ομάδες έπαιζαν σε επαναλαμβανόμενους αγώνες μέχρι να αναδειχθεί νικητής! Αυτό θεωρήθηκε πως το ματς ήταν… στημένο για έναν αγώνα επιπλέον! Οι οπαδοί «συμμάχησαν» σε βάρος των παικτών και των διοικήσεων και ξεκίνησαν την… εισβολή! Οι ποδοσφαιριστές έτρεξαν και μόλις πρόλαβαν να μπουν στην πόρτα που οδηγούσε στα αποδυτήρια των ομάδων κάτω από τις κερκίδες για να σωθούν!

Ένα άλλο αξέχαστο περιστατικό όπως διαβάζουμε στην ιστορία των «αιωνίων», σημειώθηκε την 1 Ιουνίου του 1930, πριν από 93 χρόνια. Σε αγώνα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο μοναδικό γήπεδο της Λεωφόρου, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στον οποίο φιλοδώρησε οκτώ γκόλ! Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε γι’ αυτό το παιχνίδι είναι ότι «οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σίγουροι για την ανωτερότητα της ομάδας των Ανδριανοπουλαίων, είχαν φθάσει εν πομπή στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κρατούσαν μάλιστα και ένα φέρετρο! Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, το φέρετρο διαλύθηκε και τα κομμάτια του χρησίμευσαν για τα επεισόδια που ακολούθησαν…»!

Και ενώ όλα αυτά, έπρεπε να τα αφήσουμε πίσω μας, φθάσαμε στο σημείο να πετάμε κροτίδες ή φωτοβολίδες ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές! Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Με όλα αυτά το ποδόσφαιρο μας κάνει βήματα μόνο προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να γελάει σε βάρος μας όλη η Ευρώπη! Και το περίεργο είναι πως ουδείς παίρνει αποφάσεις, μέτρα, για να σταματήσει η κατρακύλα! Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις