Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Κρήτη: Μεγάλη ζήτηση εξοχικών από ομογενείς, ιδιαίτερα δημοφιλές το Μαράθι Χανίων
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Μεγάλη ζήτηση εξοχικών από ομογενείς, ιδιαίτερα δημοφιλές το Μαράθι Χανίων

Ιδιαίτερα δημοφιλές το Μαράθι Χανίων

Έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγοραπωλησία εξοχικών κατοικιών, από ομογενείς Έλληνες, και μάλιστα δεύτερης και τρίτης γενιάς που επισκέπτονται την πατρίδα τους για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία παροχής κτηματομεσιτικών και νομικών υπηρεσιών Elxis για το 2023, 1 στα 10 εξοχικά, δηλαδή το 12,35%, αγοράστηκαν από τους ομογενείς, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από ΗΠΑ, Καναδά και Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, οι Γερμανοί ομογενείς αποτελούν το 20,05% των ομογενών αγοραστών, ακριβώς στο ίδιο ποσοστό βρίσκονται και οι Καναδοί, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι Αμερικάνοι με 17,8%.

Επιπλέον, ζεστό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα δείχνουν και οι ομογενείς από την Ολλανδία (11%), την Γαλλία (6,8%) και την Ελβετία (5,4%). Ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι το 75% των ιδιοκτητών προτιμούν νεόδμητες κατοικίες που τις χρησιμοποιούν ως airbnb κατά την διάρκεια του χρόνου, καθώς εκείνοι επισκέπτονται τα εξοχικά τους μόνο το καλοκαίρι, οπότε είναι μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση γιατί τους αποφέρει έσοδα και επίσης, είναι και ένας τρόπος για να συντηρείται η κατοικία και να μην μένει κλειστή όλο τον χρόνο.

white and blue 2-storey house

Mεγαλύτερη κινητικότητα από Αμερικάνους

Επιπλέον, ακόμη ένας παράγοντας που συνέβαλε στην ώθηση αγοραπωλησίας εξοχικών κατοικιών, ήταν ότι το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιας μίσθωσης, AirDNA, υπήρξε η μεγαλύτερη κινητικότητα από Αμερικάνους, μετά την πανδημία. Αυτό είχε ως συνέπεια το 17% των κρατήσεων airbnb να προέρχεται μόνο από τους Αμερικάνους. Ταυτόχρονα, μια πολύ σημαντική «δεξαμενή» αγοραστών αποτελούν και οι Γερμανοί ομογενείς, οι οποίοι σύμφωνα με τα ευρήματα της Elxis για το 2022, ”έσπασαν” τα ρεκόρ αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς καταγράφηκε ετήσια άνοδος κατά 300% σε σχέση με το 2021.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά ακινήτων είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική και το Ιόνιο Πέλαγος. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από το γεγονός ότι το 35% από τις υπόσκαφες κατοικίες που χτίστηκαν στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής αγοράστηκαν από τους ομογενείς, όπως επίσης και το 27% από τις νέες βίλες στο Μαράθι των Χανίων. Το γεγονός λοιπόν, ότι οι εξοχικές κατοικίες είναι τόσο περιζήτητες στο εξωτερικό οφείλεται στο ότι τα διαθέσιμα ακίνητα που υπάρχουν στην αγορά είναι ποιοτικά, σύγχρονα και σε τιμές ευκαιρίας για τα δεδομένα του εξωτερικού.

white and black tablecloth
Πηγή: bizness.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις