Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πολλά μηνύματα και προβληματισμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολλά μηνύματα και προβληματισμός

Στη ΝΔ είναι έτοιμοι να κάνουν την αυτοκριτική που χρειάζεται τόσο για τις επιλογές προσώπων, όσο και για την στρατηγική που ακολουθήθηκε.

Και μπορεί οι εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων να μην έχουν κατά πολλούς αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, γιατί τα αποτελέσματα κυρίως στους δήμους αποτελούν συνάρτηση προσώπων και τοπικιστικών συμφερόντων, ωστόσο τα συμπεράσματα που εξάγονται εμπεριέχουν πάντα και πολιτικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Αυτό συνέβη και τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου η ΝΔ δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους της τόσο σε επίπεδο περιφερειών, όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας. Από τις περιφέρειες που ήταν υπό διεκδίκηση η ΝΔ κέρδισε μόνο την Πελοπόννησο, έχασε τη Θεσσαλία, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις κατέληξαν στα χέρια των λεγόμενων «ανταρτών», που μπορεί μεν να προέρχονται από την ΝΔ, ωστόσο δεν στηρίχθηκαν επισήμως από το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά στους τρεις μεγάλους δήμους του δεύτερου γύρου, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, η ΝΔ δεν κέρδισε κανέναν από αυτούς. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των εκλογών δεν ήταν καλά για το κυβερνών κόμμα και έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση έλαβε τα μηνύματα. Ποια είναι όμως αυτά τα μηνύματα που εστάλησαν στην κυβέρνηση και τη ΝΔ;

 

Χρειάζεται «τρέξιμο»

Αρχικά και με αφορμή την απρόσμενη ήττα στον δήμο της Αθήνας ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται αν δεν «τρέξεις» και τη δεύτερη Κυριακή, ακόμη και αν τα ποσοστά σου αγγίζουν το ποσοστό της αυτόματης εκλογής. Στην Αθήνα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, γεγονός που προβληματίζει έντονα την Πειραιώς, ενώ προφανώς δεν έγινε αντιληπτό ότι οι συνεργασίες στο αντίπαλο στρατόπεδο λειτούργησαν αποτελεσματικά, φέρνοντας στην κάλπη περισσότερους ψηφοφόρους που έδωσαν τελικά τη νίκη στον κ. Χάρη Δούκα.

Λανθασμένες εκτιμήσεις

Επόμενο μήνυμα είναι η επιλογή προσώπων και συνδυασμών. Το μήνυμα αυτό έρχεται κυρίως από τα αποτελέσματα των περιφερειών που κέρδισαν οι «αντάρτες», καταδεικνύοντας αφενός το γεγονός ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να συγκροτήσει ενιαίο ψηφοδέλτιο με έναν κεντροδεξιό υποψήφιο κοινής αποδοχής, αφετέρου ότι τα πρόσωπα που στήριξε δεν είχαν την απήχηση που αρχικά εκτιμούσαν στο «στρατηγείο» της Πειραιώς. Στη ΝΔ είναι έτοιμοι να κάνουν την αυτοκριτική που χρειάζεται τόσο για τις επιλογές προσώπων, όσο και για την στρατηγική που ακολουθήθηκε, δηλαδή το γεγονός ότι τέθηκε αριθμητικός στόχος το απόλυτο της νίκης, που ήταν 13 στις 13 περιφέρειες και 3 στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Η θετική οπτική

Τα αποτελέσματα των εκλογών όμως έχουν και θετικά μηνύματα για το κυβερνών κόμμα. Αρχικά ότι η επικράτηση με ισχυρά ποσοστά της ΝΔ στο σύνολο των περιφερειών, αλλά και στο σύνολο των δήμων (πάνω από 200 σε σύνολο 332) που κερδήθηκαν στην επικράτεια. Ως θετικό επίσης λογίζεται το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε καμία πολιτική ανάκαμψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παρά την δυναμική της νέας ηγεσίας που κάποιοι ίσως περίμεναν να αποτυπωθεί στην κάλπη, κατάφερε να κερδίσει ελάχιστους δήμους και μια μόλις περιφέρεια.

Η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός επικρατεί και για τις νίκες που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερη αυτή του δήμου της Αθήνας (110 δήμους συνολικά), ωστόσο στη ΝΔ εκτιμούν ότι αυτή η άνοδος που κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαχρονικά μεγαλύτερα ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυριαρχία της ΝΔ είναι δεδομένη και αυτό αποτυπώθηκε στην πρώτη Κυριακή», ανέφερε στην Alpha freepress κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο τόσο τα στελέχη της ΝΔ όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ότι χρειάζεται σοβαρή μελέτη των αποτελεσμάτων και έντονη κυβερνητική δράση τους επόμενους μήνες για να κλείσουν οι όποιες «ρωγμές» εμφανίστηκαν τώρα στην κυριαρχία της ΝΔ, αφού σε λίγους μήνες έχουμε μια αμιγώς πολιτική αναμέτρηση που είναι οι Ευρωεκλογές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις