Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπάιντεν Ισραήλ: Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν Ισραήλ: Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη

Μπάιντεν Ισραήλ: «Αναδεικνύει τη σοβαρότητα της σύγκρουσης»

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ αύριο. Χθες, επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το Ισραήλ, μετά την ακύρωση της περιοδείας του στο Κολοράντο. Η ανακοίνωση του ταξιδιού στη Μέση Ανατολή έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή, μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο και εν αναμονή χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στην πολιορκούμενη Γάζα. Το BBC επισημαίνει ότι η αιφνίδια απόφαση της επίσκεψης είναι σπάνια και αποτελεί μια σημαντική στιγμή με πολλούς συμβολισμούς. Χαρακτηρίζεται σπάνια καθώς τα προεδρικά ταξίδια χρειάζονται συνήθως μήνες για να προετοιμαστούν και δεν είναι συνηθισμένο αυτά τα ταξίδια να αφορούν εμπόλεμη χώρα. Η επίσκεψη Μπάιντεν σχετίζεται με την άμεση επιθυμία των ΗΠΑ να επιδράσουν στην πορεία των γεγονότων εν μέσω των εκρηκτικών εξελίξεων στη Μ. Ανατολή.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί, επίσης, στην Ιορδανία

Όπως τονίζει το βρετανικό μέσο, πάνω απ’ όλα θα είναι μια τεράστια επίδειξη αυτού που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αποκάλεσε αλληλεγγύη της Αμερικής και «ατσάλινη δέσμευση» για την ασφάλεια του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερωθεί για τους πολεμικούς στόχους της χώρας και θα συζητήσει τα σχέδια για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς.

Όμως, η ανακοίνωση του ταξιδιού έγινε μόλις μετά από επτά και πλέον ώρες συνομιλιών του Μπλίνκεν με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Και το κρίσιμο είναι ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως το Ισραήλ συμφώνησε να αναπτύξει ένα σχέδιο για να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα και να δημιουργήσει περιοχές όπου οι πολίτες θα είναι μακριά από τον κίνδυνο. Αυτό είναι κάτι που πολλοί Άραβες ηγέτες ζήτησαν από τον Μπλίνκεν κατά την πρόσφατη περιοδεία του στον Κόλπο. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί, επίσης, στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Πρώην επικεφαλής της CIA: Η επίσκεψη καταδεικνύει τη σοβαρότητα της σύγκρουσης

Το ταξίδι του Μπάιντεν καταδεικνύει τη σοβαρότητα της σύγκρουσης, λέει ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους. Ερωτηθείς από τον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC αν η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ θα είναι χρήσιμη σε αυτό το στάδιο του πολέμου, o Πετρέους εκτιμά ότι φανερώνει «πόσο σοβαρή είναι αυτή η σύγκρουση, δεν υπάρχει τίποτα που να το δείχνει αυτό περισσότερο από το πώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξοδεύει τον χρόνο του». «Η μετάβαση στο Ισραήλ δείχνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για την προεδρία των ΗΠΑ και, ειλικρινά, και για τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο Πετρέους λέει πως οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις κινήσεις άλλων χωρών τις επόμενες ημέρες – ιδίως το Ιράν. Όχι απαραίτητα παρακολουθώντας «άμεσα» τι κάνουν -«αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί»-, αλλά «τι κάνουν μέσω των αντιπροσώπων τους, μέσω των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο». «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εδώ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για περαιτέρω προκλήσεις εάν ο πόλεμος γίνει πραγματικά περιφερειακός», προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της CIA, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία «κατανοεί σαφώς το μέγεθος αυτού που βρίσκεται μπροστά μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις