Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ελιές gps: Ψάχνουν τρόπους για να προστατέψουν τη σοδειά!
ΕΛΛΑΔΑ

Ελιές gps: Ψάχνουν τρόπους για να προστατέψουν τη σοδειά!

Ελιές gps: Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην Ισπανία από το 2019, και ήταν επιδοτούμενες από το κράτος.

Στην αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων να προστατευθεί η σοδειά, πέφτουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις. Μία σκέψη των παραγωγών της Κρήτης είναι η πρόσληψη σεκιουριτάδων για να φυλάνε τα χωράφια. «Ήδη οι ίδιοι οι παραγωγοί στην Κρήτη πηγαίνουν και περιπολούν στα λιόφυτά τους όταν αυτά είναι ήδη φορτωμένα, για να μην πέσουν θύματα θρασύτατων κλεφτών του χρυσού ελαιοκάρπου τους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, (ΕΑΣΗ), Μύρων Χιλετζάκης. Η άλλη μέθοδος που συζητείται είναι πιο επιστημονική: Τοποθέτηση gps trackers, στα δένδρα, όπως ανέφερε ο ίδιος. Τα τσιπάκια έχουν σχήμα ελιάς, για να μην εντοπίζονται από τους επιτήδειους. «Από τη στιγμή που ενεργοποιούνται αφήνουν το στίγμα τους στο κινητό τηλέφωνο του παραγωγού. Έτσι, ο παραγωγός μπορεί στη συνέχεια να βρει τον κλέφτη όπου έχει πάει ή ακόμα και να αποτρέψει την παράνομη συγκομιδή της ελιάς που γίνεται με δικά του έξοδα», είπε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην Ισπανία από το 2019 όταν τότε η παραγωγή στη χώρα είχε φτάσει τα δύο εκατομμύρια τόνους και οι παραγωγοί τοποθέτησαν στα δέντρα τους ομοίωμα ελιών gps που έδινε το στίγμα και σήμαινε συναγερμό όταν μετακινούνταν. Τότε στην Ισπανία αυτές οι συσκευές ήταν επιδοτούμενες από την πολιτεία, πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου, έκαναν «φτερά» 37 τόνοι ελαιόλαδου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιουργίας στον Πολύγυρο. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άγνωστοι δράστες μπήκαν στις αποθήκες του Συνεταιρισμού και αφαίρεσαν από τα βαρέλια το ελαιόλαδο. Η κλοπή έγινε αντιληπτή όταν παραγωγοί πήγαν στις εγκαταστάσεις, είδαν άδεια τα βαρέλια και στη συνέχεια κατήγγειλαν το περιστατικό. Η ζημιά υπολογίζεται στις 370.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις