Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πόλεμος στο Ισραήλ: «Νετανιάχου, θα πεθάνεις» λέει υπουργός του Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Νετανιάχου, θα πεθάνεις» λέει υπουργός του Ερντογάν

«Δεν συμπεριφέρεται ως κράτος» επισημαίνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος

Εν μέσω του ολέθριου πολέμου στο Ισραήλ για τέταρτη ημέρα, ένας υπουργός του Ερντογάν «προειδοποιεί» τον Νετανιάχου ότι «θα πεθάνει». Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Ναζίφ Γιλμάζ ανέφερε μέσω Twitter για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι «κάποια μέρα θα πυροβολήσουν κι εσένα. Θα πεθάνεις». Ήταν μάλιστα η απάντηση στο βίντεο που είχε ανεβάσει ο δεύτερος, στο οποίο βομβαρδιζόταν η Γάζα.

Ερντογάν για Ισραήλ: Δεν συμπεριφέρεται ως κράτος

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν συμπεριφέρεται ως κράτος στη Λωρίδα της Γάζας». «Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά πως, αν συμπεριφέρεται ως οργάνωση μάλλον παρά ως κράτος, θα καταλήξει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια» δήλωσε συγκεκριμένα και συνέχισε: «να βομβαρδίζεις κοινότητες αμάχων, να σκοτώνεις αμάχους, να εμποδίζεις την ανθρωπιστική βοήθεια και να προσπαθείς να τα παρουσιάζεις αυτά ως κατορθώματα δεν μπορεί να είναι παρά αντίδραση μιας οργάνωσης και όχι ενός κράτους».

«Πιστεύουμε πως ο πόλεμος πρέπει να έχει μια ηθική και πως οι δύο πλευρές οφείλουν να τη σέβονται. Δυστυχώς, αυτή η αρχή παραβιάζεται σοβαρά στο Ισραήλ και στη Γάζα», είπε ακόμη, καταγγέλλοντας τις «δολοφονίες αμάχων στο ισραηλινό έδαφος» καθώς και «την τυφλή σφαγή αθώων στη Γάζα που υπόκεινται σε συνεχείς βομβαρδισμούς». Ο Νετανιάχου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία τους επόμενους μήνες, αφού ανέβαλε ένα ταξίδι τον Ιούλιο λόγω τοποθέτησης βηματοδότη. Τόσο το ισλαμικό πολιτικό ρεύμα του Ερντογάν όσο και η Χαμάς έχουν αναφορές στην πολιτική παράδοση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μπέρμποκ για Ισραήλ: Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς

«Ήταν όπως η 11η Σεπτεμβρίου για τους Αμερικανούς», δήλωσε με τη σειρά της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ για την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και έκανε λόγο για ένα «σαφές σημείο καμπής», ενώ διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με συναδέλφους από την περιοχή και με παράγοντες που διατηρούν άμεσους διαύλους επικοινωνίας με τη Χαμάς. Τα δοκιμάζουμε όλα, αλλά με μια τρομοκρατική οργάνωση όπως η Χαμάς, είναι φυσικά κάθε άλλο παρά εύκολο. Είναι ένα ύπουλο παιχνίδι. Οι όμηροι θα χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ακριβώς και ο άμαχος πληθυσμός», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γερμανία και για την Ευρώπη.

Η υπουργός έκανε λόγο για περίπου 150 ομήρους που κρατά η Χαμάς, αλλά απέφυγε να δηλώσει ακριβή αριθμό Γερμανών ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γερμανικών ΜΜΕ, εκτιμάται ότι πρόκειται για πέντε άτομα, ενώ τουλάχιστον ένας Γερμανός πολίτης θεωρείται ότι έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις