Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κατάρ – Ισραήλ: Σε ρόλο διαμεσολαβητή
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ – Ισραήλ: Σε ρόλο διαμεσολαβητή

Κατάρ - Ισραήλ: Το Κατάρ ηγείται συνομιλιών για ανταλλαγή ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ

Στις διαμεσολαβητικές συνομιλίες με τη Χαμάς και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων, επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ στο Reuters, όπως μεταδίδει το BBC.  «Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλες τις πλευρές. Οι προτεραιότητές μας είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση θα περιοριστεί χωρίς περιφερειακές επιπτώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν μεθαύριο, Τετάρτη (11/10) προκειμένου να συζητήσουν τρόπους «για να σταματήσουν την ισραηλινή επίθεση» κατά της Λωρίδας της Γάζας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αραβικού Συνδέσμου. Η έκτακτη σύνοδος προγραμματίστηκε ως απάντηση σε παλαιστινιακό αίτημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς ζητά να ανταλλάξει τα γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που κρατά με Παλαιστίνιες φυλακισμένες

Στο μεταξύ, λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που επικεντρώνονται στην απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές δεν έχουν αναφερθεί, την ώρα που ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα παραμένει ασαφής. Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις της Χαμάς με το Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, και φαίνεται πως κινούνται «θετικά» σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις. Ενήμερες για την πορεία τους είναι οι ΗΠΑ. Το Κατάρ έχει έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στη Ντόχα και στη Γάζα.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ»

Νωρίτερα ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος απέρριψε αναφορές για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών φατριών στη Λωρίδα της Γάζας: «Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις