Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επιχαίρει κρυφά η Ρωσία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Επιχαίρει κρυφά η Ρωσία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Πέσκοφ για πόλεμο στο Ισραήλ: Η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Μπορεί το Κρεμλίνο να δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου, βέβαια, είναι ένα θέμα της ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις ημέρες».

«Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό επειδή η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί [κίνδυνο] περαιτέρω κλιμάκωση(ς) και διεύρυνση(ς) αυτής της σύγκρουσης», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή». Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η πρεσβεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί εκεί. Είπε ακόμη πως η Ρωσία είναι σε επαφή με τους Παλαιστινίους στην προσπάθεια να καταλάβει αν Ρώσοι έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ένα γρήγορο τέλος στις εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη διάρκεια συνομιλιών που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

Η βοήθεια προς την Ουκρανία υπό αίρεση

Όλα τα παραπάνω βέβαια δημόσια. Κεκλεισμένων ωστόσο των θυρών, η ρωσική κυβέρνηση μάλλον πανηγυρίζει με τις εξελίξεις, καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας μετατοπίζεται από την Ουκρανία προς το Ισραήλ. Και δεν είναι μόνο η προσοχή που θα μετατοπιστεί. Η ανάγκη παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, πιθανότατα θα μειώσει τη ροή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία και η Ρωσία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Εξίσου καλά το γνωρίζει και η Ουκρανία με τον πρωθυπουργό της να προσπαθεί να κρατήσει το ουκρανικό στην επικαιρότητα.

Στις ΗΠΑ δε ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την αφειδή παροχή στρατιωτικού υλικού προς το χωρίς πάτο βαρέλι της Ουκρανίας. Εξάλλου για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το Ισραήλ ήταν και παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα. Έτσι όλοι αναμένουν με αγωνία την κατανομή των ποσοστώσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση για την Ουκρανία τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις