Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το μέγιστο δυνατό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μέγιστο δυνατό

Η ΝΔ επιθυμεί επικράτηση και στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και νίκη στους μεγαλύτερους δήμους της επικράτειας που έχει δώσει και το κομματικό χρίσμα

Στο πρώτο δυνατό κρας τεστ θα υποβληθεί η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, που μπορεί κατά πολλούς να μην έχουν αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, ωστόσο αποτελούν πάντα ένα σημείο αναφοράς για κόμματα, αλλά και πρόσωπα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η πρώτη δοκιμασία της ΝΔ μετά την ευρεία νίκη που σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αφού τόσο η κυβέρνηση, όσο και το κόμμα προέρχονται από ένα τρίμηνο με σοβαρές κρίσεις όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Άλλωστε οι πολίτες μπορεί να μην ψηφίζουν με αμιγώς πολιτικά κριτήρια, αφού όλοι ξέρουμε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων έχουν και προσωποκεντρικά στοιχεία, ωστόσο ακόμη και έτσι οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν μια είδους δυσαρέσκεια προς το κόμμα ή την κυβέρνηση. Η απάντηση που λαμβάνει πάντως όποιος ρωτά τα γαλάζια στελέχη ποιος είναι ο πήχης αυτών των εκλογών είναι απλή και σαφής: «το μέγιστο δυνατό», υποστηρίζουν τα στελέχη της ΝΔ. Αλλά ποιο είναι το μέγιστο δυνατό και πως θα μετρηθεί το βράδυ των εκλογών;

 

Το θέμα του χρίσματος

Στη ΝΔ, σεβόμενοι την εκλογική διαδικασία και τα κριτήρια που έχουν οι πολίτες προσερχόμενοι σε αυτήν την κάλπη (πρόσωπα, τοπικιστικά κριτήρια, προσωπικές επαφές και γνωριμίες) επέλεξε και αυτήν την φορά, όπως είχε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές, να μην δώσει «χρίσμα» στους περισσότερους δήμους της χώρας, αλλά να δώσει ουσιαστικό χρίσμα στους μεγάλους δήμους της χώρας. Αντίθετα, υπήρξε σαφής στήριξη αλλά και χρίσμα στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, εκεί όπου τα αποτελέσματα θα εξάγουν και πολιτικά συμπεράσματα. Άρα η φράση «το μέγιστο δυνατό» μάλλον είναι εύκολα μετρήσιμη το βράδυ των εκλογών όπως και η στόχευση του κυβερνώντος κόμματος.

Η στόχευση της ΝΔ

Συγκεκριμένα η ΝΔ επιθυμεί επικράτηση και στις 13 εκλογικές περιφέρειες της χώρας και νίκη στους μεγαλύτερους δήμους της επικράτειας που έχει δώσει και το κομματικό χρίσμα. Η δε στόχευση κυρίως για τις περιφέρειες είναι προφανής και ο στόχος δεν είναι άλλος από την αποτύπωση της παντοδυναμίας της ΝΔ σε ολόκληρη την χώρα, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές. Μια τέτοια αποτύπωση, δηλαδή να βαφτεί ο χάρτης της χώρας μπλε σε όλες τις περιφέρειες θα καταδείξει αφενός ότι οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αφετέρου θα καταδείξει ότι θεωρούν την παρούσα κυβέρνηση ως την καλύτερη για να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν στην χώρα οι φυσικές καταστροφές του τελευταίου τριμήνου.

Γι’ αυτόν τον λόγο και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κορυφαίων υπουργών έγιναν κυρίως στις πληγείσες περιοχές, εκεί όπου η οργή των κατοίκων δεν είναι μετρήσιμη, ούτε κανείς γνωρίζει πως αυτή θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Σε ό,τι αφορά στους δήμους, το «μέγιστο δυνατό» έχει μια και μόνη ερμηνεία: να μην χαθούν οι μεγάλοι δήμοι, όπου δόθηκε το χρίσμα και να μην χαθούν επίσης οι «δήμοι κάστρα» της ΝΔ, δηλαδή οι περιοχές όπου παραδοσιακά η ΝΔ επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

 

Μήνυμα εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα πάντως οι εμπειρότεροι σε εκλογικές αναμετρήσεις αναφέρουν ότι ακόμη και αν οι στόχοι της ΝΔ ευοδωθούν και υπάρξει νικηφόρο αποτέλεσμα σε όλες τις περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί μήνυμα εφησυχασμού για το κυβερνητικό επιτελείο, αλλά μήνυμα διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, ώστε να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά και αυτά που υποσχέθηκε μετεκλογικά κυρίως στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών. Άλλωστε όπως λένε οι «παλιές καραβάνες» του κόμματος, σε λίγους μήνες υπάρχει ένα ακόμη πιο δυνατό κρας τεστ που είναι οι ευρωεκλογές, στις οποίες τα κριτήρια των ψηφοφόρων είναι αμιγώς πολιτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις