Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δικαστής αποφάσισε υπέρ δύο κακοποιητικών γονιών – Πέντε μέρες μετά, η Ella ήταν νεκρή
ΚΟΣΜΟΣ

Δικαστής αποφάσισε υπέρ δύο κακοποιητικών γονιών – Πέντε μέρες μετά, η Ella ήταν νεκρή

Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι

Ένας δικαστής στο Μπρούκλιν αποφάσισε ότι ένα μωρό μόλις 1 έτους πρέπει να επιστρέψει στους γονείς του. Η πρόνοια είχε διαπιστώσει κακοποίηση ανηλίκου. Μία μέρα μετά η Ella τραυματίστηκε θανάσιμα.  Η αστυνομία διερευνά τον θάνατό της ως ανθρωποκτονία, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε καμία σύλληψη ακόμα παρά το γεγονός ότι η Ella και ο αδελφός της, με απόφαση της Πρόνοιας, είχαν απομακρυνθεί από τους γονείς τους, αφού η Πρόνοια έκανε λόγο για κακοποίηση ανηλίκων. Το μωρό, η Ella Vitalis, ενός μόλις έτους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή στις 15 Σεπτεμβρίου, αφού υπέστη τραυματισμό στο κεφάλι από αμβλύ αντικείμενο ενώ βρισκόταν στο σπίτι της στο Crown Heights με τους γονείς της, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι γιατροί παρατήρησαν μώλωπες και κοψίματα

Οι γιατροί παρατήρησαν μώλωπες και κοψίματα στο μέτωπό της, ένα πρησμένο βλέφαρο, σημάδια από δάγκωμα και σπασμένο σαγόνι, μεταξύ άλλων τραυματισμών, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που επικαλούνται οι New York Times. Πέντε μέρες αργότερα, κηρύχθηκε νεκρή. Η Ella και ο αδερφός της, Liam, 2 ετών, ήταν σε ανάδοχη φροντίδα σε μέλη της οικογένειας μέχρι τον Ιούνιο, αφού η Πρόνοια διαπίστωσε πέρυσι κακοποίηση. Η Ella ήταν μόλις 3 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Kings County στις 15 Ιουνίου, ο δικαστής Erik S. Pitchal διέταξε τα παιδιά να επιστρέψουν στους γονείς τους, τον 28χρονο Johnson Vitalis και την 29χρονη Lafayette Browne, δοκιμαστικά. Η Πρόνοια είχε ζητήσει να παραμείνουν τα παιδιά σε ανάδοχη φροντίδα με μέλη της οικογένειας και οι γονείς να τα επισκέπτονται. Ο δικαστής Pitchal τάχθηκε όμως στο πλευρό των γονιών.

Ζήτησε από τη Heartshare St. Vincent’s, μια υπηρεσία ανάδοχης φροντίδας που συνεργάζεται με τον δήμο, να γίνονται επίσκεψης υπό την παρακολούθηση ειδικών αλλά αρνήθηκε αίτημα της Πρόνοιας να υποβληθούν οι γονείς σε αξιολογήσεις ψυχικής υγείας. Η υπηρεσία παιδικής πρόνοιας, δέχεται πιέσεις από δύο πλευρές: η δουλειά της είναι να προστατεύει τα παιδιά από βλάβες και οι παιδοκτονίες υπό τη φροντίδα της υπόκεινται σε κατηγορίες για αμέλεια. Όμως η Πρόνοια έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παρενέβη πολύ επιθετικά και ότι ήταν πολύ γρήγορη στην απόφασή της να χωρίσει τα παιδιά από τους γονείς τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπεύθυνος είναι ο δικαστής, είπε η Gladys Carrión, πρώην επίτροπος στην Πρόνοια και τώρα ανώτερη συνεργάτιδα στο Columbia Justice Lab.

Η πρώτη καταγγελία- Μόλις 3 εβδομάδων η Ella

Στις 11 Αυγούστου πέρυσι, σύμφωνα με τα έγγραφα, οι γονείς μετέφεραν και τα δύο παιδιά στο νοσοκομείο μετά από κλήση που έγινε στην αστυνομία για καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας. Η Ella ήταν μόλις 3 εβδομάδων τότε. Οι γονείς είπαν ότι ο γιος τους, ο Liam, χτύπησε το κεφάλι του όταν η μητέρα έσπρωξε τον πατέρα των παιδιών- που κρατούσε τον Liam- στον τοίχο κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Οι γιατροί εξέτασαν και τα δύο παιδιά. Ο Liam δεν είχε τραυματιστεί, αλλά η Ella είχε δύο σπασμένους αστραγάλους, ένα κάταγμα στο κρανίο και μια μικρή εγκεφαλική αιμορραγία. Κανένας από τους γονείς δεν έδωσε εξηγήσεις.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η Πρόνοια διαπίστωσε ότι η Ella και ο Liam Vitalis είχαν κακοποιηθεί, γεγονός που εξ ορισμού τους έθετε σε «ουσιαστικό θανατηφόρο κίνδυνο». Τα παιδιά τέθηκαν σε ανάδοχη φροντίδα, στη μητέρα του Vitalis, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι NY Times.

Το τραύμα της Ella στη γλώσσα- Δεν μπορούσε να φάει για έξι ημέρες

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με αίτηση που υποβλήθηκε σε δικαστήριο, η Ella εισήχθη στο νοσοκομείο με «τραύμα στη γλώσσα» και δεν μπορούσε να φάει για έξι ημέρες. Ο πατέρας είχε επισκεφθεί την Ella ενώ βρισκόταν σε ανάδοχη φροντίδα. Η μητέρα του Vitallis άφησε τους δύο τους μόνους και όταν  επέστρεψε βρήκε την Ella «με μέτρια ποσότητα αίματος στο στόμα της», σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία. Ένας γιατρός διαπίστωσε ότι πρέπει να είχε χρησιμοποιηθεί ένα αιχμηρό αντικείμενο για να προκαλέσει τέτοια βλάβη και ήταν σίγουρος ότι η Ella δεν είχε απλώς ξύσει το στόμα της, αναφέρουν τα αρχεία.

Τα δύο παιδιά παρέμειναν στη φροντίδα της οικογένειας μέχρι την ακρόαση του Ιουνίου, όταν ο δικαστής διέταξε την επιστροφή της Ella και του Liam στους γονείς τους. Μεταξύ της ακρόασης του Ιουνίου και του θανάτου της Ella τον περασμένο μήνα, ο πατέρας και η μητέρα τους δεν είχαν φέρει την Ella σε τουλάχιστον πέντε ραντεβού με ειδικούς της πρόνοιας και δεν επέτρεψαν σε κανένα από τα παιδιά να εξετασθεί, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Η επιστροφή και ο θάνατος της Ella

Στις 14 Σεπτεμβρίου, έγινε μια ακόμα ακρόαση. Ο δικαστής Pitchal αποφάσισε να επιτρέψει στα παιδιά να παραμείνουν με τους γονείς τους και ζήτησε από εκείνους και τη γιαγιά της μητέρας τους να διευθετήσουν τις επισκέψεις. Και τα παιδιά επέστρεψαν σπίτι. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας της Ella τηλεφώνησε στο 100, και είπε ότι το μωρό δεν είχε τις αισθήσεις της. Η μητέρα της είπε στις αρχές ότι η Ella άρχισε να πνίγεται την ώρα που την τάιζε ο πατέρας της. Απέδωσε τα τραύματά της – τους μώλωπες, τα κοψίματα και τον τραυματισμό στο κεφάλι της, μεταξύ άλλων – στο ότι η Ella έπινε πολύ γάλα. Η Ella μπήκε σε μηχανική υποστήριξη μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, από το κάταγμα του κρανίου της και κηρύχθηκε νεκρή πέντε ημέρες αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Με πληροφορίες των New York Times

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις