Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική «σφαγή» σε χωριό στο Χάρκοβο
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική «σφαγή» σε χωριό στο Χάρκοβο

Ρωσικός βομβαρδισμός στο χωριό Χρόζα της ανατολικής Ουκρανίας είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 51 άνθρωποι - Έχουν ταυτοποιηθεί οι 29 - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τουλάχιστον 51 είναι οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα στο χωριό Χρόζα της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Περίπου 60 κάτοικοι του χωριού είχαν συγκεντρωθεί στο καφενείο για το μνημόσυνο ενός συγχωριανού τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ιχόρ Κλιμένκο. Το Χρόζα βρίσκεται στην περιοχή του Κουπιάνσκ, μιας πόλης σε μικρή απόσταση από τη γραμμή του μετώπου, που μπαίνει συχνά στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών. Ο υπουργός είπε ότι ο τελικός απολογισμός μπορεί να είναι ακόμη βαρύτερος επειδή «πέντε έως επτά άτομα μπορεί να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα».

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρο Τσουμπένκο, εκπρόσωπος της περιφερειακής εισαγγελίας του Χαρκόβου, ανέφερε πως «στο χωριό ζούσαν περίπου εκατό κάτοικοι. Πάνω από τους μισούς κατοίκους αυτού του χωριού σκοτώθηκαν από έναν μόνο πύραυλο που εκτόξευσαν οι Ρώσοι. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από έναν μόνο βομβαρδισμό από την έναρξη της πλήρους εισβολής στην περιοχή μας».

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 29 από τα θύματα

Στα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, διακρίνονται διασώστες και κάτοικοι που προσπαθούν να απομακρύνουν τα χαλάσματα από το σημείο όπου βρισκόταν το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν το καφενείο και ένα κατάστημα τροφίμων. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ κάτω» ακούγεται να φωνάζει ένας γκριζομάλλης άνδρας, τρέχοντας να βοηθήσει τους διασώστες και μια ομάδα ανδρών με πολιτικά που μεταφέρουν πτώματα σε φορεία. Άλλο βίντεο δείχνει ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και μια φωνή ακούγεται να λέει: «είναι όλοι τους νεκροί». Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 29 από τα θύματα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ κατήγγειλε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αυτή τη νέα ρωσική «ύπουλη επίθεση που δεν έχει καμία στρατιωτική λογική» και πρέπει να λειτουργήσει ως «υπενθύμιση σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να σφίξουν το χέρι του εγκληματία πολέμου Πούτιν στα διεθνή συνέδρια». «Η Ρωσία του Πούτιν είναι η ενσάρκωση του Κακού» και «πρέπει να την νικήσουμε, όλοι μαζί», κατέληξε.

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου»

«Η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ουκρανία Μάρτιν Γιέγκερ. «Αυτό που συνέβη σήμερα στο χωριό Χρόζα είναι βάρβαρο και απάνθρωπο. Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν τη σφαγή αμάχων», πρόσθεσε. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μεγάλο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε στη συνέχεια σχεδόν όλη αυτήν τη ζώνη, το φθινόπωρο του 2022, όμως η περιοχή αυτή και η πόλη του Χαρκόβου γίνονται συχνά στόχος βομβαρδισμών. Αυτήν την περίοδο η Ρωσία έχει περάσει στην επίθεση στη ζώνη του Κουπιάνσκ, με σκοπό να ανακτήσει εδάφη και να δυσχεράνει την ουκρανική αντεπίθεση στα νότια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις