Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έκλεβαν κηροζίνη από αγωγό του ΝΑΤΟ: Μια ασύλληπτη υπόθεση
ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεβαν κηροζίνη από αγωγό του ΝΑΤΟ: Μια ασύλληπτη υπόθεση

Έκλεβαν κηροζίνη από αγωγό του ΝΑΤΟ: Το σύστημα των αγωγών του ΝΑΤΟ

Έρευνα εις βάρος 46 υπόπτων μελών συμμορίας που φέρονται να έκλεβαν κηροζίνη από αγωγό του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και να την πουλούσαν μέσω πρατηρίων καυσίμων σε ανυποψίαστους οδηγούς ΙΧ διενεργεί στην Ιταλία η οικονομική αστυνομία! Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα σχετικά ρεπορτάζ ιταλικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική αστυνομία στο Ρίμινι έχει στο σταυρόνημά της 46 μέλη της συμμορίας και κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας 37 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δράστες φέρονται να στοχοθέτησαν έναν από τους αγωγούς του ΝΑΤΟ σε χωράφι κοντά στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία. Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, η κλεμμένη κηροζίνη μεταφερόταν στην Ιταλία, όπου τα μέλη της συμμορίας την αναμείγνυαν με ντίζελ ή πετρέλαιο και την πωλούσαν παράνομα σε αυτοκινητιστές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα.

Η επιχείρηση ονομάστηκε “Steal Oil” «Κλέψτε πετρέλαιο» και αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ οι δράστες έκλεψαν περί τα 900.000 λίτρα κηροζίνης από τον αγωγό του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα των αγωγών του ΝΑΤΟ

Η είδηση προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι οι δράστες στοχοθέτησαν το σύστημα αγωγών Κεντρικής Ευρώπης (CEPS) του ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό κομμάτι του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας, καθώς εκτείνεται στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και φροντίζει να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες καυσίμων για τα μαχητικά και τα οχήματα του ΝΑΤΟ. Το σύστημα των αγωγών αυτών συνδέει νατοϊκές αεροπορικές βάσεις, όπως αυτές στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, με εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αντλιοστάσια και σημεία τροφοδοσίας.

Ωστόσο, για να περιοριστεί όσο το δυνατόν το λειτουργικό κόστος και να αυξηθεί η χρήση του αγωγού, το σύστημα χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς για τη μεταφορά και αποθήκευση κηροζίνης και για μη στρατιωτικούς πελάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΑΤΟ, το σύστημα των αγωγών προμηθεύει με κηροζίνη και τα μεγάλα πολιτικά αεροδρόμια στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο, το Άμστερνταμ και τη Ζυρίχη.

Τρεις επιχειρηματίες, αρκετές δεκάδες μεσάζοντες εμπλέκονται στη συμμορία

Σύμφωνα με την οικονομική αστυνομία του Ρίμινι, η εγκληματική οργάνωση με επικεφαλής τρεις επιχειρηματίες φέρεται να είναι υπεύθυνη για την εξαγωγή κλεμμένων καυσίμων στην Ιταλία. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν συνδέεται άμεσα με τη μαφία. Σύμφωνα με την οικονομική αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας, πέρα​​από τους τρεις επιχειρηματίες, εντοπίστηκαν πολλές δεκάδες μεσάζοντες, οι οποίοι ασχολούνταν με την πώληση κηροζίνης σε διάφορες ιταλικές περιοχές. Στη διάρκεια της έρευνας, κατασχέθηκαν επίσης περιουσιακά στοιχεία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ βάσει νομοθεσίας κατά της μαφίας. Επίσης κατασχέθηκε ένα ημιρυμουλκούμενο φορτηγό με 26.000 λίτρα καυσίμων. Η οικονομική αστυνομία ερευνά επίσης φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα.

Τι λέει το ΝΑΤΟ

Η εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας NSPA του ΝΑΤΟ τόνισε ότι μετά την κλοπή το 2019 δεν έγιναν γνωστά παρόμοια κρούσματα, καθώς έχει αναπτυχθεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφαλείας για την προστασία του μήκους περίπου 5.300 χλμ. δικτύου των αγωγών CEPS του ΝΑΤΟ.

Παρόμοιο περιστατικό κλοπής καυσίμων από το ΝΑΤΟ είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2016 στη Ρουμανία, όταν εισαγγελείς διενήργησαν έρευνα εις βάρος επτά στρατιών και ενός πολίτη για την κλοπή περίπου επτά τόνων κηροζίνης από νατοϊκή αεροπορική βάση στην Κωνστάντζα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις