Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κοριοί Παρίσι: Μεγάλος μπελάς για την κυβέρνηση
ΚΟΣΜΟΣ

Κοριοί Παρίσι: Μεγάλος μπελάς για την κυβέρνηση

Κοριοί Παρίσι: Η δημαρχία του Παρισιού ζήτησε από την κυβέρνηση «ένα σχέδιο δράσης» κατά των κοριών

Τι κι αν μένει κάτι λιγότερο από έναν χρόνο για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων; Το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με εξάπλωση κοριών. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο που, σύμφωνα με το AFP, η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «αναλάβει δράση» για να καταπολεμήσει άμεσα το ζήτημα που έχει προκύψει με τους κοριούς, την ώρα που η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπαίνει στην τελική της ευθεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Μεταφορών, Κλεμάν Μπον, «θα έχω συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με φορείς συγκοινωνιών για να ενημερώσω για τις ενέργειες που θα γίνουν και την περαιτέρω δράση για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Για καθησυχασμό και για προστασία».

Η δημαρχία του Παρισιού ζήτησε από την κυβέρνηση «ένα σχέδιο δράσης» κατά των κοριών, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη «σημαντική επανεμφάνιση» αυτού του παράσιτου. «Το κράτος πρέπει επειγόντως να συγκεντρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης ανάλογο με αυτή τη μάστιγα, καθώς ολόκληρη η Γαλλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με σημερινές του δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, «δεν υπάρχει καμία απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (…) Οι κοριοί υπήρχαν ήδη». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία να μπούμε σε μια λογική δημόσιας υγείας».

Οι εμφανίσεις κοριών που ανησυχούν τις αρχές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Ειδικότερα, κοριοί έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε κινηματογράφους, τρένα μεγάλων αποστάσεων, στο μετρό του Παρισιού και σε ζώνες αναμονής του διεθνούς αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδείξεις για όλα τα περιστατικά. Σύμφωνα με το AFP, σε ένα τρένο της γραμμής 8 του μετρό του Παρισιού υπήρξε «υποψία για παρουσία κοριών στην καμπίνα μηχανοδηγού» την Τετάρτη, σύμφωνα με την αρχή μεταφορών του Παρισιού. Ωστόσο, ολόκληρο το τρένο εξετάστηκε και τα αποτελέσματα ήταν «αρνητικά», ανέφερε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία.

«Σε όλο τον εξοπλισμό μας γίνεται τακτικός εντατικός καθαρισμός. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποδεδειγμένη παρουσία κοριών στον εξοπλισμό μας», είτε σε μετρό, τραμ ή λεωφορείο, συμπλήρωσε. Ο σιδηροδρομικός όμιλος SNCF τόνισε από την πλευρά του σήμερα στο AFP ότι «δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποδεδειγμένη περίπτωση παρουσίας κοριών μέσα τις τελευταίες ημέρες σε τρένα μεγάλης ταχύτητας».

Σημειώνεται πως οι κοριοί, μετά την εξαφάνισή τους τη δεκαετία του 1950, επανήλθαν τα τελευταία 30 χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες λόγω του ολοένα και πιο νομαδικού τρόπου ζωής, της κατανάλωσης που ευνοεί τις αγορές μεταχειρισμένων καθώς και της αυξανόμενης αντίστασης των παρασίτων σε εντομοκτόνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις