Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΑΚΑ συντήρηση: «Εγχειρίδιο υπήρχε, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ»
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΚΑ συντήρηση: «Εγχειρίδιο υπήρχε, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ»

ΟΑΚΑ συντήρηση: «Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη» σημείωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος

«Καταλάβαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο έχει τεκμηριωθεί από μία νέα αρχική μελέτη. Αυτό έχουμε καταλάβει. Και ορθώς έγινε αυτή η εκκένωση» σημείωσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος, αναφερόμενος στα προβλήματα στατικότητας του ΟΑΚΑ. «Από την πρώτη μέρα που αρχίζει να λειτουργεί το στάδιο πρέπει να αρχίσει και η διαδικασία ελέγχου του. Το 2006 εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζεται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά» είπε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο εγχειρίδιο και αν αυτό έχει χαθεί, υπογράμμισε: «Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα είναι αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα». O καθηγητής σημείωσε επίσης: «Eίναι διεθνής πρακτική η παρακολούθηση έργων αυτής της εμβέλειας, αυτού του μεγέθους. Στο μεσοδιάστημα, επειδή φαίνεται μεν το κτίριο είναι σύνθετο και είναι σύνθετο, έχει όμως ορισμένα στοιχεία, όπως είναι τα καλώδια τα οποία μπορεί κανείς να ελέγξει εύκολα και με τον έλεγχο αυτών των καλωδίων να οδηγηθεί σε ορισμένες αποφάσεις και στη λήψη ορισμένων μέτρων. Άρα βλέπω ότι δεν πρέπει να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία λεπτομερής για το έλεγχο και την παρέμβαση».

«Υπάρχουν κανονισμού για το πότε πρέπει να γίνονται έλεγχοι»

«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου. Δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι αν δε γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται, Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε».

«Το έχω περπατήσει στο στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Δεν έχω συμμετάσχει σε αυτή. Την ανάλυση που έχει γίνει τώρα την πρόσφατη έκθεση, ώστε να έχω μία άποψη ακριβώς αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε.

«Πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος»

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι εργασίες σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Επιτροπή δεν το γνωρίζει, διότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος. Δεύτερη μελέτη. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εξαρτάται κυρίως από τη βούληση του κράτους και από το ύψος των κονδυλίων ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι επεμβάσεις που απαιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα». Είπε επίσης πως είναι και οι κερκίδες παρουσιάζουν πρόβλημα και όχι μόνο το στέγαστρο, συμπληρώνοντας πως το να αντικατασταθεί το σκέπαστρο θα ήταν αποτέλεσμα μιας οικονομοτεχνικής μελέτης.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το εάν φοβάται και για άλλες κατασκευές της χώρας ανέφερε πως «τη στιγμή που δεν έχουμε ελέγχους όπως πρέπει να γίνονται σε τακτά διαστήματα, θα αντιμετωπίζουμε συνεχώς προβλήματα αυτού του είδους, όχι μόνο σε κτίρια όπως το στάδια, αλλά και σε γέφυρες». «Πιστεύω ότι υπήρχε μια παρακολούθηση της κατάστασης του σταδίου. Είχαν χτυπήσει το κουδούνι αρκετές φορές του κινδύνου οι υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να επεκταθώ. Τώρα το αν θα έχουμε απότομες αστοχίες και να θρηνήσουμε θύματα εξαρτάται από το είδος της κατασκευής. Είναι κατασκευές οι οποίες εμφανίζουν βλάβες σιγά σιγά και αυτή είναι η πλειονότητα των κατασκευών, γιατί έτσι μελετάμε όποτε προλαβαίνουμε να παρέμβουμε. Είναι όμως και περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές όπου η αστοχία είναι απότομη», είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις