Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κραυγή Εύβοια: Η κα Παναγιώτα της φωτογραφίας από τις φωτιές είδε το χωριό της να… “πνίγεται”
ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή Εύβοια: Η κα Παναγιώτα της φωτογραφίας από τις φωτιές είδε το χωριό της να… “πνίγεται”

Το χωριό Γούβες στη βόρεια Εύβοια αντιμετώπισε το πιο σκληρό πρόσωπο της κακοκαιρίας πριν λίγες ημέρες

Αν μια φωτογραφία έχει φτάσει κοντά στην ρεαλιστική απεικόνιση του πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ «Η Κραυγή», είναι αυτή που αποτυπώνει την κυρία Παναγιώτα από το χωριό Γούβες στην Εύβοια που τυλίχτηκε στις φλόγες το 2021. Η εικόνα της ηλικιωμένης γυναίκας να σπαράζει βλέποντας την μεγάλη καταστροφή έκανε τον γύρο του κόσμου πριν δύο χρόνια. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη αποτύπωσε τότε τον πόνο που προκάλεσαν οι τρομερές πυρκαγιές που έκαιγαν για ημέρες την Ελλάδα, καταστρέφοντας περιουσίες αλλά και πνεύμονες πρασίνου. Αυτή τη φωτογραφία επέλεξαν μάλιστα τότε για το εξώφυλλό τους ο «Guardian», οι «Financial Times», η «Daily Telegraph», η «Daily Mail», μέχρι και οι «Times».

Τα βάσανα της κυρίας Παναγιώτας, αλλά και του χωριού της στην Εύβοια δεν τελείωσαν το 2021 μιας και φέτος, πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι των Γουβών ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμα καταστροφή. Αυτή τη φορά ήταν η κακοκαιρία Elias, η οποία χτύπησε με μανία τη Βόρεια Εύβοια επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τις Γούβες που θάφτηκαν στη λάσπη. Το evima δημοσιεύει φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας που προσπαθεί να συμμαζέψει όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Σε φωτογραφία που δημοσιεύει το τοπικό μέσο φαίνεται να συνομιλεί με τον βουλευτή Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Ζεμπίλη για τη νέα συμφορά που βρήκε το χωριό της.

«50 χρόνια της Ευρώπης»

O Guardian φιλοξένησε στο προ ημερών πρωτοσέλιδό του ένα μεγάλο φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στα «50 χρόνια της Ευρώπης». Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής της εφημερίδας για την Ευρώπη, Jon Henley και ο συντάκτης φωτογραφιών, Guy Lane θυμούνται τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου μισού αιώνα μέσα από 24 φωτογραφίες. Δύο από αυτές είναι από την Ελλάδα. Πρόκειται για το στιγμιότυπο με την απόγνωση που έχει αποτυπωθεί στα μάτια της κυρίας Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια το 2021 καθώς και τη στιγμή που το τανκ γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», αναφέρει ο Guardian. «Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», πρόσθεσε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις